„Архитектът на Доган“ поиска още държавна собственост в парка „Росенец“

Дружеството „Стрейтлайн“ ЕАД на станалия известен като „архитекта на Ахмед Доган“ Калин Тихолов е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен в лесопарк „Росенец“ с площ малко над 35 дка. Това съобщиха от Областната администрация в Бургас. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имота с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м.

Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалва това искане, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Според същото, разпространено от пресцентъра на Янев, действащата кадастрална карта очевидно не отразява коректно границата на морския бряг.

„В държавния имот също така е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения - триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда, пише още в разпространения текст. Височината на стената е около 6.50 м и граничи с морския бряг“. Нейната функция е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имота, които в момента са собственост на компанията „Хермес Солар“ ООД и в които се намира лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, известна като Доган сарай.

Според мотивите в жалбата на Пламен Янев срещу искането на „Стрейтлайн“ при изграждането на подпорната стена, тя не е била позиционирана правилно и е изпълнена в съседния държавен имот, като при извършване на проверка от компетентните органи не е установено наличие на регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг, което да е налагало строителството на стената.

Името на дружеството „Стрейтлайн“ на Калин Тихолов стана известно с двуетажната къща, построена направо върху плажа, на който на 7 юли 2020 г. акостираха депутатите Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов (Демократична България). По-късно тя се оказа незаконна и беше премахната.

След дълги оспорвания, протакане на процедурата по премахването на двуетажната сграда и дори опити за доказване, че плажът, на който е построена къщата, е ливада, в последните дни на юни 2022 г. тя внезапно се оказа полуразрушена от собственика ѝ - дружеството „Стрейтлайн“.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини