Ботевци отбелязват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев

 С почетен шпалир, пред паметника на Апостола, гвардейският отряд „Ботеви потомци“ на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ постави началото на отбелязване на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски.

19 февруари е сред малкото дати в календара, които обединяват и дават основание да се вгледаме в себе си, да преосмислим делата си, да потърсим исторически ориентир какво сме постигнали и какво сме пропуснали в забързаното ни време. Своята вяра и морална сила Апостола черпи от най-светлия идеал – за свободна България, на която посвети цялата си човешка енергия и революционна мощ. Като никой друг той предаде идеалите на своите последователи, накара ги да осъзнаят, че съдбата на родината е техните ръце, че могат да бъдат равноправни със свободните европейски народи.

Учениците от ЕГ „ Христо Ботев“ осъзнават значението от дейността на Левски, който е символ на нашата национална идентичност и вдъхновение за всички българи. Дни преди най-тъжната дата в националната ни история, във фоайето на гимназията учениците и учителите по история и цивилизации подредиха кът, пресъздаващ важни моменти от живота и делото на Апостола.

Ученици от 10. и 11. клас покориха сърцата на публиката с поетичен рецитал, излъчен по училищното радио, посветен на Дякон Левски, за да припомнят на нас, съвременните хора,  че любовта към отечеството стои по-високо от личното щастие. Ученичката Кремена Шикова от 11 клас представи монолог на Гина Кунчева, заснет във видеоклип. Първи ученически гвардейски отряд, с ръководител Христо Момчев,  представиха филм с танц по музика на „Епизод“ и по стихове от одата на Иван Вазов - „Левски“.

Днес е важно да се помни светлия му пример на героизъм и достойнство, на борба за свобода и на идеята за народно единение.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини