Американецът от „Винеткагейт“ бил директор на офшорка на Асен Василев

Американецът Себастиан Бретшнайдер, който запорира сметките на бившата фирма на Асен Василев „СТВ Консълтинг“ заради спор за над 5 млн. лева, се оказа директор на офшорка, също свързана с българския финансов министър. Това разкри сайтът за разследваща журналистика BIRD в продължение на скандалната история за сградата на столичната улица „Чаталджа“.

Става дума за Akselbert Ltd - дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. Бертшнайдер е директор на офшорката от 31 май 2022 г., показва официална справка, предоставена на BIRD от Комисията по финансовите услуги на островната държава. Както се вижда от факсимилето, информацията е съвсем актуална - към 19 януари т.г.

Друга актуална справка, само че в българския Търговски регистър, показва, че Асен Васков Василев е действителен собственик и представител на Akselbert Ltd, която притежава българските фирми „СТВ Холдингс“ и „СТВ България“.

В същото време намеренията на американеца да търси справедливост в България изглеждат все по-сериозни, след като той внесе гаранция от 35 000 лв. и още 6000 лв. за заплата на временния синдик, назначен да управлява „СТВ Консълтинг“, коментира BIRD.

Цялата история със странни имотни сделки на ул. „Чаталджа“ 3, в която са замесени Асен Василев, Даниел Лорер, „кралицата на винетките“ Станислава Арнаудова и Себастиян Бертшнайдер, остава пълна с въпроси и загадки.

Миналия септември Асен Василев заяви, че „към настоящия момент“ не е свързан с „Акселберт“, без да уточнява кога е прекратил участието си. Затова е странно, че в момента името му излиза в официални източници като собственик на офшорката и на още фирми.

BIRD показва каква е връзката на финансовия министър с офшорката:  

Akselbert Ltd) е регистрирано на Британските Вирджински острови от Сибила Чавдарова Спасова през 2015 г.

На 14 октомври 2016 Асен Васков Василев придобива дружеството и става негов директор.

На 7 април и на 10 юни 2020 Василев е вписан в Търговския регистър като действителен собственик - чрез офшорната Akselbert Ltd - на българските дружества „СТВ Холдингс“ и „СТВ България“.

На 13 май 2021 Асен Василев в качеството си на собственик и представител на Akselbert  подава в Търговски регистър две заявления - за смяна на управителите на „СТВ Холдингс“ и на „СТВ България“. И в двете фирми управител става Марио Иванов Сотиров. Дни по-рано, на 7 май, Василев е прехвърлил на Сотиров „СТВ Консълтинг“ - фирмата, притежавала и продала сградата на ул. „Чаталджа“ 3.

На 17 май 2021 Асен Василев подава декларация за съвместимост пред Президентството, в която твърди, че вече не е представител на Akselbert.

На 14 юни 2021 във встъпителната си декларация като служебен министър на финансите (в кабинета на Стефан Янев) Асен Василев декларира, че 12 месеца преди встъпване в длъжност е бил собственик и управител на Akselbert Ltd, на CTW CONSULTING LTD и на регистрираните в България „СТВ Консълтинг“, „СТВ Холдингс“, „СТВ България“ и на още две български дружества.

На 31 декември 2021 Василев попълва встъпителна декларация като вицепремиер в кабинета на Кирил Петков и там отново отбелязва, че е бил собственик и управител на Akselbert Ltd и на другите посочени в предната декларация фирми.

На 31 май 2022: Себастиан Бретшнайдер е вписан като директор на офшорката Akselbert в Регистъра на Британските Вирджински острови.

На 9 ноември 2022 Асен Василев подава декларация през КПКОНПИ като избран народен представител в 48-ото НС, в която Akselbert не фигурира.

На 4 май 2023 Василев, току-що избран в 49-ия парламент, подава декларация през КПКОНПИ и Akselbert отново не присъства.

На 23 юни 2023 Асен Василев подава декларация пред Народното събрание като новоизбран министър на финансите в правителството „Денков“, в която Akselbert липсва. Същото се повтаря и с декларацията му от 7 юли 2023 г. пред КПКОНПИ.

На 3 август 2023 името на  финансовия министър се появява в публикувания от КПКОНПИ списък на лицата, при които проверката на декларираното за 2022 г. е приключила с несъответствие!

Нарушен ли е законът срещу прането на пари

И така, скъсал ли е Василев връзката си с офшорката и, ако е така, защо това не е отразено в Търговския регистър. Според Закона за мерките срещу изпирането на пари, ако има промяна на действителен собственик или управител на фирма, това трябва да се декларира в 7-дневен срок в Агенцията по вписванията. В конкретния случай задължението да декларира промяната е на управителя на българските фирми Марио Сотиров, като санкцията за неподадена в срок декларация може да стигне до 30 000 лв. за всяка от фирмите, твърди BIRD. И добавя, че информацията, че всъщност Себастиан Бретшнайдер е директор на офшорката, а това не е отразено в бълагарския Търговски регистър, също е индикация за нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Официалната справка за офшорната фирма е от 19 януари т.г.        

Асен Василев твърди, че вече няма нищо общо с фирмата на Британските Вирджински острови, но това не е отразено в българския Търговски регистър.         

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини