ВАС и офшорка от Каймановите острови изядоха дюните в "Ропотамо"

Със свое решение от 15 април 2015 г. Върховният административен съд заличи от картата на резерват "Ропотамо" дюните в защитената местност. 

ВАС е отсъдил в полза на жалбоподателя "Аркутино" ЕАД - офшорка от Кайманските острови с представител канадеца Мустафа Гази Кериба, показва справка OFFNews в Търговския регистър.

Съдът е уважил искането на "Аркутино" ЕАД и с решението си огромно парче от защитената местност на "Ропотамо" е извадено от картата на защитената територия.

Решението е на първа инстанция и се очаква от МОСВ да обжалва пред петчленен състав на ВАС, лаконично коментираха случая от пресцентъра на министерството.

В червено са границите на "Ропотамо", в жълто са границите, добавени след редакция със закон през 2013 г., които след решението на ВАС вече не са защитена местност. 

Апетитното парче земя се намира около селището "Св. Тома" и комплекса "Червено знаме", по-известен като недостроения комплекс на Людмила Живкова. Дюните там не са дюни според съда, но "Натура 2000" ги защитава и върху тях строеж няма как да има. Инвестиционен интерес може обаче да има в останалата част на защитената местност, на която дюни наистина няма.

С други думи - казусът не е дали да се застрои плажът. Спорът е дали да се строи около стария път между "Свети Тома" и Аркутино. В момента той е затворен и по него се движи само електрическо влакче от комплекса до плажа. Влакчето минава покрай изоставения комплекс на Людмила Живкова, но за ремонта му засега няма интерес. Инвестиционният интерес е за строеж на нов комплекс с 9 сгради в съседство с него.

Причината за правния абсурд започва още през 1992 г., когато "Ропотамо" възвръща статута си на защитена зона. Тогава, според решението на ВАС, не са били маркирани с червена боя, както е по закон, границите. Те са били определени чак 20 години по-късно, през 2012 г., със заповед на тогавашния министър на околната среда. 

През 2012 г. в границите не са попадали имотите на "Аркутино" ЕАД. Когато през 2013 г. обаче МОСВ прави поправка на границите и на практика ги разширява заради допусната "фактическа грешка" през 2012 г., инвеститорът вече е с "настъпени" интереси.

През годините "Аркутино" ЕАД има издадено множество разрешителни за строеж в очертания със жълто район и всичко е било законосъобразно, но до 2013 г., когато е издадена заповедта за редактиране на границите. Компанията има планове за строеж на зони за отдих и изграждане на научноизследователска база там. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини