Десетокласник от "Славейков" финалист по творческо писане на английски език

Ангел Желев от 10а клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ е класиран на националния кръг на Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език. Младата надежда на училището за шампиони участва за втори път в това състезание с ранг на олимпиада и за втори път е на финал. Ангел е и единственият ученик от Кърджали, преборил след тежка селекция участвалите 611 творби на ученици от 10 клас и включен в 18-те финалисти в тази възрастова група. Авторската му разработка е оценена високо от журито заради оригиналните хрумвания и високото ниво на владеене на езика на Шекспир.

Темата, по която Ангел пише нестандартен разказ, е „Имам 50 други оправдания, които мога да използвам. Искаш ли да започна по азбучен ред?“. Признава, че първоначално темата не му харесва, но пишейки, разказва спор на двама млади влюбени, намесвайки проблемни отношения в семейството на младежа. 

Учител по английски език на десетокласника е Цветана Лафчиева, която от години съзнателно отделя време и усилия за подготовка на учениците си за състезанието по креативно писане със същата настойчивост, както и за олимпиадите по английски език, които влизат в календара на МОН. С ентусиазма си тя заразява и останалите си колеги да мотивират и своите ученици. За да участват в творческата надпревара, учениците пишат есе, разказ, поема по една от предварително зададените от организатора теми. Според Цветана Лафчиева гимназистите възприемат този вид литературни произведения много добре и са особено силни в поемите, благодарение на които заучават и по-добре английската лексика. Познавайки уникалния стил на писане на Ангел, Лафчиева се надява на класиране на едно от първите места след финалната селекция при десетокласниците. 

Състезанието се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ в България.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини