Не яжте грейпфрут, ако вземате лекарства

Плодът въздейства върху медикаменти за кръвно, алергии и стомашни проблеми

В сезона на цитрусовите плодове сме, а грейпфрутът е сред най-любимите от тях. Плодът е богат на витамин С и калий - ценни за тялото вещества. Сигурно обаче сте чували поне веднъж, че трябва да се въздържате от него, ако вземате някакви лекарства. Може би сте виждали подобни предупреждения и в листовките на медикаментите. Какво казват специалистите по тези въпроси? Следващите съвети са от официалните сайтове на Националната здравна служба на Великобритания и Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ - у нас, за съжаление, чиновниците от здравните институции не смятат превенцията и профилактиката за част от задълженията си. Ако някое лекарство ви звучи непознато, погледнете внимателно опаковката - в повечето случаи посочваме активното вещество, тъй като в различните страни едно и също лекарство може да има различни търговски наименования.

В повечето случаи грейпфрутът усилва действието на някои медикаменти, което може да ги направи изключително опасни. В някои по-редки случаи обаче ефектът е обратният - плодът отслабва действието на лекарството. Ето някои от най-широко използваните групи лекарства, с които не бива да комбинирате цитрусовия плод:

Статини

Статините са лекарства за намаляване на холестерола. Грейпфрутът въздейства на някои от тях. В никакъв случай не го комбинирайте със симвастатин - сокът от грейпфрут усилва концентрацията на това активно вещество в кръвта и поражда риск от странични ефекти.

Аторвастатин също взаимодейства със сока от грейпфрут, но ако пиете сок в големи количества - над 1,2 л на ден. Смята се, че с него от време на време можете да си позволявате чаша грейпфрут без опасност за здравето.

Калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали)

Това са лекарства, които отпускат мускулите по стените на артериите. Използват се при високо кръвно и коронарна болест на сърцето. Грейпфрутът взаимодейства с някои от тях и увеличава концентрацията на лекарството в кръвта. Трябва да се консултирате с лекар, ако приемате някое от следните лекарства:

  • - амлодипин;
  • - фелодипин;
  • - лацидипин;
  • - лерканидипин;
  • - никардипин;
  • - нифедипин;
  • - нимодипин;
  • - верапимил.

Според информацията на Националната здравна служба на Великобритания, сокът от грейпфрут не влияе на приема на дилтиазем.

Антикоагуланти

Това са лекарства за разреждане на кръвта, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци/тромби. Не посягайте към грейпфрута, ако пиете варфарин. Комбинацията ще усили ефекта на лекарството и ще създаде риск от кръвоизливи. Според справката на британската здравна служба, новите поколения антикоагуланти като ривароксабан, дабигатран, апиксабан и едоксабан могат да понесат съчетаване с грейпфрут, без да има опасност за здравето.

Антиплателетни лекарства

Тази група медикаменти предотвратяват слепването на плателетите - вид кръвни клетки, и оттам - образуването на тромби в кръвта. Внимавайте с грейпфрута, ако вземате клопидогрел, който е един пример за лекарство, чийто ефект намалява, а не нараства при комбиниране с плода. За други медикаменти от тази група като дипиридамол и нискодозов аспирин няма противопоказания за употреба на грейпфрут.

Циклоспорин и имуносупресори

Лекарства като циклоспорин, сиролимус и такролимус потискат действието на имунната система. Циклоспорин например се предписва след трансплантация. Не ги комбинирайте с грейпфрут без лекарска консултация.

Ентокорт (будезонид)

Активната съставка на този медикамент е кортикостероидът будезонид и се използва при болест на Крон, язви, колит и други заболяване на стомашно-чревния тракт. Съчетаването с грейпфрут ще повиши концентрацията на активното вещество в кръвта, затова трябва да се избягва.

Цитотоксични лекарства

Някои медикаменти за ракови заболявания също взаимодействат с грейпфрута, затова задължително трябва да се консултирате с лекар, ако провеждате онкотерапия.

Лекарства за високо кръвно и аритмия

Лекарствата за високо кръвно също изключват грейпфрута от диетата ви, особено ако активната им съставка е нифедипин. Избягвайте го и ако приемате медикаменти за аритмия на базата на амиодарон.

Антихистамини

И тази група лекарства не бива да се комбинира с грейпфрут. Примерът, даден от американската агенция по храните и лекарствата е фексофенадин - активно вещество в редица медикаменти за облекчаване на сезонни алергии. Действието на това лекарство намалява при съчетание с грейпфрут, като същият ефект се наблюдава и с ябълки и портокали.

Как въздейства грейпфрутът

Повечето лекарства се разграждат с помощта на ключовия ензим CYP3A4 в тънкото черво. Грейпфрутът обаче може да блокира този ензим, поради което вместо да се метаболизира в черния дроб, лекарството остава по-дълго време в кръвта, а това повишава концентрацията му в тялото. Количеството на този ензим в тялото варира от човек на човек, затова и плодът може да въздейства по различен начин на различните хора.

Както стана дума, има и лекарства, при които грейпфрутът има обратния ефект - отслабва лекарството. Тук в действие влиза друго свойство на плода - да въздейства на протеините, които пренасят лекарствата до клетките. Оттам в кръвта влиза по-малко активно вещество и това възпрепятства действието му.

Трябва да внимаваме и с други цитруси

Грейпфрутът не е единственият цитрус, който променя действието на лекарствата. Внимавайте и с помелото, а също и със севилските портокали - сорт леко горчиви портокали, най-често използвани за портокалов конфитюр.
ърху медикаменти за кръвно, алергии и стомашни проблеми

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини