Волгин поиска да разкаже на СЕМ за интервюто с Митрофанова, регулаторът отказа

Генералният директор на БНР Милен Митев защити днес пред Съвета за електронни медии (СЕМ) решението да не бъде излъчено интервюто на Петър Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова.

Мотивите са били, че то не отговаря на вътрешно редакционните стандарти, които не допускат по силно дискусионни теми да се дава превес на едната страна.

Генералният директор Милен Митев подчерта, че интервюто е спряно не заради интервюирания или интервюиращия, а заради конкретното му звучене и оформление, което е преценено, че може да подведе аудиторията. Той бе категоричен, че това не означава, че не може да се интервюира руският посланик по принцип.

Срещата в СЕМ

В същото време стана ясно, че днес журналистът Петър Волгин е поискал СЕМ да го изслуша във връзка с казуса със спряното интервю, като е изпратил писмо до медийния регулатор. Волгин настоява да информира съвета какво се случва в БНР. СЕМ обаче отказа да направи това, като членове на съвета настояха да не се променя предварително зададеният формат на днешната среща. На нея регулаторът изслуша генералният директор.

Председателят на съвета Соня Момчилова нарече свалянето на интервюто безпрецедентна цензура. Тя обаче подчерта, че приветства отнасянето на решението към програмния съвет. Габриела Наплатанова, член на СЕМ, каза, че съветът не може да е арбитър за такова редакционно решение, защото радиото има механизми само' да взема редакционните си решения. По думите на Наплатанова на днешната среща СЕМ иска да изясни обстоятелствата. Тя предложи да бъде поканен на изслушване и председателят на програмния съвет на радиото.

Пролет Велкова, член на СЕМ, заяви, че отговорността е на ръководството, затова разговорът следва да се води с него, а не в Волгин.

Галина Георгиева от СЕМ подчерта, че няма намерение да се меси в редакционната политика на радиото.

Пролет Велкова попита защо е преценено точно Петър Волгин да води интервюто. Така тя влезе в остър спор със Соня Момчилова, според която подобен въпрос е недопустим.

Валят искания за интервюто по ЗДОИ

Юристите на радиото вече са изправени пред казуса може ли то да бъде изискано да бъде изслушано по Закона за достъп до обществена информация, стана ясно от срещата. Има вече заведение такива искания, ще се прецени доколко са допустими.

"Пожар не се гаси с бензин", заяви по повод вземането на интервюто журналистът и издател Валери Запрянов, който е в програмния съвет, взел решението, на срещата със СЕМ. Той каза, че в този момент не би пуснал в медия интервю с посланик Митрофанова. "Няма да обсъждам Волгин, за мен той е добър и интелигентен журналист", добави Запрянов.

"Никой по никакъв начин не ми е упражнявал внушение да реагирам към това интервю", каза още той.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини