Георги Кулов пред Радио Кърджали: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко Коцев вече е обвиняем за участие в организирана престъпна група, президентът Румен Радев не каза дали ще подпише указите за смяната на двамата министри - на външните работи и земеделието, но покани служебният министър-председател Димитър Главчев да обясни мотивите си. Междувременно кандидатът за нов външен министър оттегли съгласието си...

Какво се случва в управлението на държавата?

Според журналиста Георги Кулов всичко това, което се случва, не е изненада. "Трябва да сме наясно, че България е в предвоенна ситуация и България реално има принос в международния конфликт, който се разиграва в Европа. Желае или не тя е обявена за неприятелска държава от една от воюващите страни. Нормално е при тази ситуация, когато сме член на НАТО, нашите опоненти да дестабилизират страната с всички възможни средства, за да отслабят нашата външна политика. Така  сме свидетели на това - виждаме как съюзници и противници се опитват чрез хибридни хватки да насочват българската политика в желаното от тях русло. Съюзниците ни от НАТО търсят политическа стабилност на всяка цена в България, а нашите опоненти зад граница пък точно обратното", това коментира в ефира на Радио Кърджали Георги Кулов

Според него свидетели сме на опити да се овладеят ключови постове, което води до една драматична ситуация в страната, казва Кулов: "Българските политически елити са се хванали за своите съюзници и ментори и вкарват тяхната политика на гърба на народа, без да зачитат националният интерес. И едните, и другите изпълняват чужда воля. Стараят се максимално да изпълнят както трябва тази чужда воля, свързана с овладяването на властови позиции."

Той поясни, че ябълка на раздора се превърна Министерството на външните работи, защото "то винаги е било важно и за враговете ни, и за съюзниците. Вече трети кандидат за седмица се предлага за външен министър, а трябва да сме наясно, че Даниел Митов не е случаен човек, а е една от ключовите фигури в ГЕРБ и се смята за приближен на американското посолство".

"Непрекъснато се генерират скандали..., които да ерозират стабилното управление на страната, да се ерозира опита, да бъде стабилизирана политическата система. Тези скандали ще продължават. Виждаме какво става с митниците, с тоя грандиозен скандал, който тресе хора с много контакти, властови позиции, които са дърпали конците отзад", коментира Георги Кулов. Той поясни, че всичко това се консумира и тиражира от жълтите сайтове, а проблемът на България е, че хората вярват повече на жълтите сайтове, отколкото на сериозните медии. Както и че винаги, когато се генерират скандали изкуствено, се търси опит да се измести общественото внимание.

"Факт е, че в момента има масирана опит да се ограничи руското влияние в България. Самият американски посланик, негово превъзходителство Кенет Мертен дойде в България, като пое ангажимента пред Държавния департамент да ограничи руското влияние и той започна да ограничава влиянието на Русия с ограничаване правомощията на президента. Виждаме, че постигна частичен успех, но за кратко, тъй като така или иначе с промените в конституцията се постигна точно обратен ефект. Вместо служебните правителства да станат независими от политическите формации, стана точно обратното - със самите промени всъщност се регламентираха политически фигури десет на брой, които има възможност да бъдат премиери. Хора, които са назначавани по политическа принадлежност, сега могат да бъдат премиери на практика. Партиите от статуквото си гарантират изборния успех на следващите парламентарни избори", казва Георги Кулов.

Според него честни парламентарни избори не са възможни. Ниската избирателна активност ще е в подкрепа на системните партии, които имат твърд електорат и печелят от така ниска активност. "Така че огорчението на българския избирател, неговото разочарование работи за големите партии", смята Георги Кулов.

цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл

БНР Радио Кърджали

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини