Денков: Правителството работи в изключително враждебна среда, но среща подкрепа от хората

Премиерът бе категоричен, че подходът към Австрия за присъединяването в Шенген трябва да е прагматичен. Не бива да плашим Виена с вето, за да не затънем години наред в дела и да забавим членството

Правителството работи в изключително враждебна среда, защото дори и сред партньорите понякога не получава разбиране. Но въпреки това среща подкрепа от хората. Когато по медиите непрекъснато се казва как не се справяте, няма как хората да не реагират.

Това коментира премиерът Николай Денков, който отговаря онлайн в продължение на един час на въпроси на граждани и журналисти.

„Свикнах с турболенциите и даже вече не им обръщам внимание“, изтъкна той.

Министър-председателят отговаря по целия конспект от политическия и обществен живот в шестата си поред изява - от присъединяването към Шенгенското пространство, през светофарните уредби, до реформите в образованието и съдебната система и промените в Конституцията.

За Шенген той посочи, че дяволът е в детайлите и затова трябва да продължат преговорите.

„Със сигурност сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес. Къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия ще видим на преговорите в следващите дни и седмици“, каза Денков.

Но според него трябва да бъдем прагматични и ако се тръгне по линия на съдебни процеси и европейски съд, това ще отнеме години и докато вървят тези процеси, ще бъдем блокирани, без да имаме възможност за каквото и да било решение. България не трябва да плаши Австрия с ответни мерки, дори и да не получи подкрепата й.

„Изключително важно е да търсим прагматичен подход в следващите дни на преговорите. Но също така в тези преговори ще кажа съвсем ясно на колегите си и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските фирми - това не е добре за тях, не е добре и за българския бизнес“, подчерта Денков.

По думите му от страна на Румъния веднъж се вижда „тропане по масата“, друг път има известна непоследователност, но премиерът е сигурен, че накрая ще се балансират позициите, тъй като двете страни ще работят заедно.

На въпрос кога се очаква решението дали страната ни ще получи благословия за Шенген Денков отговори: „До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря“.

Образование и резултатите от PISA

Николай Денков обясни, че катастрофалните резултати от последното изследване на PISA за състоянието на българското образование се дължат на това, че българските ученици знаят много, но не могат да приложат знанията си. Правителството обаче е направило много и даде за пример дигиталната раница, СТЕМ-системата, повишаване на заплатите на учителите.

„Това, което ни се губи, е промяна на целта на обучението. PISA показа, че имаме проблем точно в тази посока. Не децата да научават имена и дати, а да бъдат обучени как да ги използват, за да защитят тяхна теза. Ако не успеем да решим тази задача, нищо няма да е достатъчно“, бе категоричен Денков.

Според него няма нужда от нова реформа в образованието. Проблемът е, че за 7-8 г. не е създаден стандарт за качество. Няма яснота какво мерим в него.

„Трябва да вкараме възможността децата да умеят да прилагат знанията. В тази реформа трябва да достигнем естествения завършек. Реформата не е еднократен акт. На всеки инструмент му трябва време да се развие. Ако ние не насочим към целта - децата да могат да прилагат наученото, нищо няма значение“, каза Денков.

Премиерът изтъкна още, че реформа означава да имате ясна цел как ще се постигне. Но когато поискаш промени, трудно получаваш подкрепа и политическа, и обществена. А без промени, няма реформа.

Полицейското насилие

Премиерът каза още, че е имал няколко разговора с вътрешния министър Калин Стоянов за полицейското насилие по време на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз.

„Той ме увери, че разследването е напреднало значително. Отношението ми към този министър ще зависи от това дали и как ще приключи разследването“, допълни Денков.

Чуждите инвестиции и безработицата

Денков обясни, че чуждите инвеститори непрекъснато идват у нас и допълни, че има 50% увеличение на инвестициите отвън в сравнение с миналата година, те възлизат на 60 млрд. лв. Всичко това се дължи на доверието, което инвеститорите имат вече в България и им дава увереност, че не наливат от пусто в празно.

„Не съм съгласен, че в България има висока безработица. Ние сме с много ниска безработицата в световен мащаб, проблемът е в намирането на кадри. Подадени са заявки за над 11 млрд. лв. и 10 000 работни места само в Стара Загора. Другият проблем е стабилната съдебна система, по която работим, за да знае всеки, че човек не може да бъде изнудван и преследван“, заяви Николай Денков.

На въпрос за евтината работна ръка у нас министър-председателят отговори, че години наред основната политическа парадигма е била да се привличат чужди инвеститори по този начин.

„Опитваме се да вдигнем доходите и да намалим неравенството в обществото. Тази философия, която прокарва Асен Василев, е политическата посока на „Продължаваме промяната“ - от икономика на евтина работна ръка да стигнем до вдигане на стандарта. Правителството работи много упорито в тази посока и критиките са неоснователни“, каза Денков.

Магистралите

Денков коментира и темата с магистралите и заяви, че АМ „Европа“ - от София до границата, ще бъде завършена догодина.

„Има ключови инфраструктурни проекти, по които догодина ще се работи много усилено. Напредък има, но не толкова бърз, колкото на всички ни се иска. С приемането на Закона за бюджета за 2024 г. са осигурени средства и се отпушва процесът, така че догодина очакваме много съществен напредък. От общо 1,7 млрд. лв. бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ 1,2 млрд. лв. са насочени към Северна България. Една съществена част ще бъдат за магистрала „Хемус“, но друга съществена част ще бъдат за продължаване на работата в още по-голям обем по пътя Ботевград – Видин“, изтъкна Денков.

Той напомни и първата копка между Русе и Велико Търново и заяви, че това са ключови проекти, по които догодина ще се работи много усилено. Но не е привърженик на фанфарите и демонстративните първи копки.

Промените в Конституцията

Николай Денков обясни, че спорове по промените в Конституцията ще има, но „досега, макар и със зигзагови движения се движим в правилната посока“. Така е при всички промени, които се опитва да прокара правителството и Конституцията не прави изключение.

„От всички заявки, които чувам, има политическа воля да се вземат правилните решения“, оптимистично коментира той.

Заплати, доходи, детски надбавки

Според премиера заплатите в министерствата са добре балансирани, вероятно „защото са близо до министъра“, но при второстепенните разпределители на средства има дисбаланс.

По въпроса за детските надбавки Николай Денков напомни, че имаше увеличение около 10 пъти на данъчната база и годишно на дете се спестяват около 600 лв. от данъци.

„Въведохме безплатните детски градини. Еднократни помощи за учениците. Увеличени са средствата за ин витро процедурите, грижата за децата в неравностойно положение. Това е цял набор от мерки, които се опитваме да задвижим. Нашият следващ основен комплекс от цели са свързани с демографския проблем. В бюджета за социално подпомагане също има увеличение. Тази година най-съществено е увеличението за здравеопазване, средни доходи, пенсии“, изброи премиерът.

За непосилните цени за жилищата обясни, че това, което може да напри правителството, е да увеличи доходите на хората. А задължение на банките е с правилата и лихвите да бъдат активна страна за „охлаждането на имотния пазар“. Правителството трябва да дава знаци на другите институции. Денков напомни, че в България „има страшно много хора със собствени жилища - 80%. Проблемът е за младите“.

Цената на тока

„В медиите непрекъснато се изказват хора, които изпълняват политически поръчки - най-вече от опозиционните партии. Когато в НС се разпространява дезинформация, много лесно е това да попадне в медиите. Има ясен механизъм до края на 2025 г. може да доведе до ситуации, но то е в проценти. От началото на 2026 г. сме в нов механизъм, който вече е обяснен. Той няма да позволи цените да се увеличат. Този механизъм ни позволява да държим нещата под контрол“, изтъкна министър-председателят.

Отпадане на визите за САЩ

Не бе подминат и въпросът кога България ще има безвизов режим със САЩ. На това Денков отговори, че страната ни „не е положила никакви усилия за отпадане на визите“. Затова правителството е назначило специален координатор, който вече е започнал разговори с американските институции. Има обаче доста работа да се свърши. Освен това Денков напомни, че сме в пъти над изискването от 3% на отказите за издаване на визи.

Натиска върху журналистите и делата шамари

Премиерът потвърди, че правителството знае няколко примера за натиск върху журналистите. Без да назовава конкретната медия, обясни, че е било заведено дело за 1 млн. лв. срещу нея.

„В парламента имаше промени в закони, където бяха визирани тези случаи за делата шамари. Ще видим как ще заработи този закон“, каза още Николай Денков.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини