Републиканците в Сената на САЩ блокираха милиарди помощ за Киев

Байдън преди гласуването: Не можем да оставим Путин да победи, той няма да спре, може да нападне и страна от НАТО

Сенаторите републиканци блокираха искането на Белия дом за спешна помощ в размер на 106 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, съобщи Ройтерс.  

С 51 гласа „против“ срещу 49 „за“, законодателите решиха, че няма да отпуснат 50 млрд. на Украйна и 14 млрд. на Израел. Часове по-рано очаквайки именно това решение, Володимир Зеленски отмени речта си пред Конгреса, припомня БНТ.  

Преди това американският президент Джо Байдън заяви, че деблокирането на пари за Украйна не може да чака пред заплахата „Путин“. Байдън се обърна към Конгреса, където заяви, че Путин няма да спре, ако победи Украйна и очерта мрачен сценарий за руско нападение над страна от НАТО.

Републиканците обвързват помощта за Украйна с втвърдяване на миграционната политика към мексиканците, а Байдън изрази готовност за компромиси.

„Изправете се срещу тиранията на Путин. Отстоявайте свободата, наистина я отстоявайте. Ние сме причината Путин да не надделее напълно над Украйна и да продължи след нея. Казвал съм и преди - ако ние се оттеглим, колко от нашите европейски приятели ще продължат да отделят средства и в какви обеми? Това е прекалено сериозно“, заяви Байдън.
Конгресът трябва да одобри допълнителната помощ за Украйна преди коледната ваканция. Просто е. И честно казано - невероятно е, че въобще се докарахме до тук. Републиканците в Конгреса са склонни да направят на Путин най-страхотният подарък, на който се е надявал, и да изоставят нашата позиция на глобален лидер. Не се заблуждавайте, това гласуване ще бъде помнено дълго. Историята ще съди строго тези, които обърнат гръб на каузата на свободата. Не можем да оставим Путин да победи. Не можем“, заяви още Байдър преди гласуването.

 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини