Орбан в челен сблъсък с ЕС: кой ще надделее?

От началото на войната „Орбан бави топката, върти интриги и играе хазартно винаги когато става дума за санкции срещу Русия и помощи за Украйна“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Докъде ще стигне унгарският премиер?

Унгарският премиер Виктор Орбан отново влиза в челен сблъсък с ЕС. Той настоява от дневния ред на европейската среща на върха следващата седмица да се зачеркнат двете точки в подкрепа на Украйна - старт на преговорите за еврочленство и 50 милиарда евро помощи.

Орбан твърди, че по тези теми нямало консенсус и подобни решения били обречени на провал. Редица дипломати предполагат обаче, че унгарският премиер се опитва да изнуди Брюксел и да се добере до деблокиране на онези 13 милиарда евро за Унгария, които все още са замразени заради проблемите с върховенството на закона в Унгария.

Какво цели Орбан?

В коментар по темата германската обществено-правна медия АРД по темата пише, че „не е никаква новина фактът, че Орбан, който поддържа добри връзки с руския президент Путин, опакова в писмена форма своите критични съобщения“. Упоритостта, с която подхожда по въпроса обаче прави впечатление - седмица преди срещата на върха, на която ще се обсъждат и други важни аспекти, пише АРД. Предстои да стане ясно дали ЕС ще съумее да промени нагласата на Орбан, като използва евентуално и финансовите си инструменти, допълва медията.

„От самото начало на руската нападателна война срещу Украйна Орбан бави топката, върти интриги и играе хазартно винаги когато става дума за санкции срещу Русия и помощи за Украйна“, пише Катрин Калвайт в „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ). Авторката отбелязва, че за унгарския премиер е важно да демонстрира близост до Кремъл, но „най-вече са му важни онези 27 милиарда евро от различни фондове на ЕС, до които в момента няма достъп заради масивни проблеми с върховенството на закона.

По-голям върху реномето на ЕС или на Унгария?

Какви са рисковете? Другите европейски държави навярно могат и сами да съберат 50-те милиарда за Украйна, пише Калвайт. Може да се случи и немислимото: да се отложи стартът на преговорите с Киев, който всъщност е най-вече символичен. „Но тогава най-тежко ще пострада имиджът тъкмо на Орбан, Путиновата маша в Будапеща“, коментира авторката. Подобен ход от страна на Будапеща ще бъде само началото на поредица проблеми, които могат да застрашат Унгария много по-сериозно, отколкото ЕС, четем още в ЗЦ. „Нима в бъдеще военните и финансовите помощи трайно ще зависят от дребни автократи като Орбан или от автократи мераклии като Тръмп, който вероятно се задава на хоризонта? Това за Путин би било една първа победа в цяла поредица“, обобщава авторката.

Авторитетният нидерландски вестник „Де Фолкскрант“ смята обратното: че пазарлъците с Орбан в резултат от неговото изнудване и за сметка на Украйна тежко ще увредят авторитета на ЕС. Според нидерландското издание отлагането на старта на европреговорите няма да нанесат практически щети, защото „и без това се точат с години“, но „но едно двойно „не“ по адрес на Украйна ще бъде същинско бедствие за авторитета на ЕС“. Също и за президента на Украйна Володимир Зеленски, ако въпреки всички извършени реформи не бъде в състояние да изпълни обещанието си за преговори с ЕС, дадено към гражданите, посочва още „Де Фолкскрант“. Относно финансовата помощ за Украйна - забавянето ѝ също ще е лош знак „в същия момент, когато и в САЩ милиардите за Украйна изглеждат под заплаха. При такова развитие на събитията Европейският съюз направо може да изхвърли на бунището амбициите си да играе ключова геополитическа роля“, обобщава изданието.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини