Емоционална среща на славейковци с Мария Лалева

Авторката на „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева гостува вчера в СУ „Петко Рачов Славейков“. Една от най-четените български писателки пристигна в Кърджали по покана на училището за шампиони. Посрещна я директорът Милко Багдасаров и с гордост й показа красотите и постиженията на школото.

В препълнената актова зала на училището Лалева се срещна с учители, ученици и гости, повечето донесли своите лични книги и стихосбирки за автограф. Срещата започна с рецитация на емблематични стихотворения на гостенката на фона на звуците на пиано.

Последва кратко представяне и множество въпроси от страна на учениците, особено на дванадесетокласниците. Времето не достигна за повечето желаещи да попитат нещо, тъй като Мария Лалева отговаря на всеки въпрос не просто изчерпателно, а издълбоко, от душа. И нейните думи се леят по пътя на красивите мисли и стигат винаги до едно – любовта.

По всеобщо мнение авторката предаде много житейски уроци на учениците по естествен начин, опирайки се и на творчеството си, и на житейския си опит, и на невероятната способност да привлича и общува.

„Всеки човек е абсолютно съвършен, въпреки всичките си несъвършенства. И въпросът никога не е той защо е такъв, а понякога въпросът е защо аз го виждам такъв. Когато погледнеш една ситуация през себе си, получаваш различни отговори. Често се питаме: Защо той така постъпи с мен? А въпросът всъщност е: Защо аз го извиках на пътя си, за да постъпи така с мен? Много често на подсъзнателно ниво ние предизвикваме някой да ни нарани, за да ни покаже, наранявайки ни, къде сме счупени“.

„Аз не обичам да давам примери, защото хората, които обясняват с примери, обикновено са безсилни да дадат дефиниции.“

„Любовта не може да се счупи. Тя е енергия, тя е мироглед, тя не е отношението или връзката. Тя стои там някъде в теб и, ако не е с този образ или с този човек, то неминуемо ще се реализира с друг. И тя не ни принадлежи. Тя си има неин път. Връзката свършва, когато единият няма повече какво да даде на другия.“

„Най-страшното нещо, което можеш да кажеш на друг човек е: Ти си мой. Никой не принадлежи на никого. Ние сме създадени да се споделяме такива, каквито сме сега.“

И още много, много мъдри слова.

Мария Лалева раздаде много автографи и обеща, че отново ще се върне в СУ „Петко Рачов Славейков“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини