Известният майстор на четката Камбер Камбер с нова книга-„Трохи от чувства”

Изображение 1 от 2

    Известният майстор на четката Камбер Камбер се утвърждава и като майстор на словото. От печат излезе третата му книга под наслов Duygu Kırıntıları в превод от турски „Трохи от чувства”, издадена в Истанбул. Това е третата книга на автора. Първата е посветена на художниците от България от турски произход, а втората на балканските художници от турски произход. Отнели са му по 4 години труд. Първата разказва за 28 творци от България,а втората за56 майстори на четката от Балканите.

     Третата книга на Камбер Камбер съдържа три раздела. Първият раздел събира статии за личности в поезията, изкуството и културата написани от художника. Вторият раздел съдържа статии за самия Камбер Камбер писани за него във вестници и списания през последните 50 години. Третият раздел е посветен на негови творби като събира в 30 страници негови графики.

    Ето какво пише за известният творец общественикът Селяхтин Карабашев:

    Камбер Осман Камбер е роден на 2 Юли 1950 г. в с. Седефче, Момчилградско.

    Дарбата му се проявява още в детските му години. Работи непрекъснато върху себе си. Развива самостоятелно таланта си особено като ученик в гимназията.

    В казармата от погледа на командирите му не убягва самобитният творец от Родопите. Цялата си военна служба отбива като художник. Като войник печели първата си награда като участник в национална изложба на войнишкото творчество.

    След уволнението си работи като читалищен деец и учител.

    Определен е да следва и завършва задочно 4-годишен курс, организиран от Комитета за култура, с преподаватели от Националната художествена академия.

    Редовно е канен и участва в пленери и изложби в страната и чужбина, печели широка международна известност. Негови творби намират добър прием в Турция, Кипър, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Франция.

    По случай 60-годишнината му през 2010 г. в Историческия музей в Кърджали творчеството му бе представено със самостоятелна изложба.

    Дългогодишен председател на Читалище „Нов живот“ – Момчилград.

    Човек, изцяло отдаден на изкуството и културата. Инициатор и организатор на многобройни културни прояви на местно, областно и регионално равнище.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини