Славейковци „вдигат летвата“ по проект в Люксембург

Ученици от СУ ,,П. Р. Славейков” се завърнаха от нов успешен проект. Този път в Дуделанж, Люксембург. Името на проекта е Raise the bar (,,Вдигни летвата") и се осъществява с финансиране по програма Еразъм+ благодарение на организацията ReAct Luxembourg.

По време на 9-дневната проектна среща младежите трябваше да “вдигнат летвата” чрез всякакви спортни упражнения. Мелвин Сюлейман и Мелиса Ахмед от 12“в“ клас, Виктория Михайлова и Рая Карамилева от 11“в“ и Нихал Мустафа от 10“в“ представиха своите спортни, комуникационни и лидерски умения достойно.Партньорските организации в осъществяването на проекта са България, Италия, Гърция, Испания и Португалия. Българската група бе водена от учителката Райна Паслиева.

Стандартно за такъв международен проект първият ден протича като опознаване на участниците и на дейностите в самия проект.

Всяка вечер е тематична национална, в която младежите от всеки участващ партньор представят държавата си чрез храна, традиционни танци и песни, презентация, видео и игри.

Третият ден от проектната среща е ангажимент като организация на българската група. Избират като активности да научат останалите на право хоро, ръченица и популярното „Бяла роза“. В българската вечер момичетата представят презентация за своето училище, видео за красотите на България, а придружаващият ги учител Райна Паслиева изпява песента„Лудо младо“, с което оставя аудиторията безмълвна. Момичетата научават останалите проектни участници как се прави мартеница, като едновременно с това разказват и историята й, както и други типични български легенди.

В подкрепа на дейностите на проекта съдейства и най-близкия парк, притежаващ спортни уреди, където участниците след едно добро загряване си организират и състезания по бягане.

Специално пътуват в единияот дните до центъра на Дуделанж, за да участват в организирания градски Ден на спорта. Там всеки има възможността да пробва всякакъв вид спорт и да излезе от зоната си на комфорт.

На петия ден младежите посещаватзамъка Мон Сен Жан, където обсъжда дейностите в проектите по Еразъм+.Обучение с игри за трениране на скорост, стратегия и опознаване на опонента, както и обучение по самозащита, където научават как да реагират, ако някой ги нападне или се  опита да ги отвлече. А вечерта всички се събират на лагерен огън, пекат си маршмелоус и си разказват истории.

След емоционален ден в Люксембург идва и сбогуването на участниците, сприятелили се само за няколко дни. Организаторите измислят награждаване, в което всеки един получава награда –как са го запомнили останалите и с какво е направил впечатление. Такива награди са напримерMsLadyBoss, MsCurlyPrincess и т.н.

А раздялата с останалите участници е толкова трудна, че само увеличава желанието на момичетата от българския отбор да участват в проекти. Те споделят: “Еразъм е пълен с магия и всеки трябва да я усети поне веднъж!”.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини