0% ДДС за хляба до юли 2024 г., 10% награда за данъчни доносници

До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното. Това предлага Министерството на финансите, което днес публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в данъчните закони.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на "доносите".

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20 на сто, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

От ГЕРБ вече се обявиха категорично против за връщането на 20-процентната ставка за хората на Ричард Алибегов, който се договори за намалението лично с Бойко Борисов по време на последното му правителство.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини