Асен Василев: Предвиждаме връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

„Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите. Единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, каза финансовият министър Асен Василев. Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

„Разработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда. Основните промени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании. Те трябва да влязат в сила от 1 януари”, обясни финансист номер 1. В промените прецизират някои текстове, свързани със събираемостта на задълженията към хазната.  

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Заради почивката на депутатите преди местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета, каза Василев. “Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

За подкрепата на ПП-ДБ при евентуалните балотажи финансовият министър обясни, че всяка местна организация е излъчила своите кандидати за кметове и общински съветници и всяка местна организация ще прецени кого да подкрепи на втори тур. “Силно се надяваме на втори тур да са нашите кандидати, за да подкрепим тях”, каза Василев в качеството си на съпредседател на "Продължаваме промяната". 

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите.Това коментира народният представител от партията Десислава Трифонова.

„Поели сме ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем”, добави Трифонова.

Според нея такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с политическа партия ГЕРБ са абсолютно недопустими. Трифонова уточни, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат предложенията и чак тогава да се прецени дали трябва да се вдигат ставките.

Визирайки изказването на финансовия министър Александър Иванов отбеляза, че ГЕРБ намират за недопустима липсата на диалог.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини