Отбелязваме 115 години независима България

Днес, 22 септемвр, отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

На тази дата във Велико Търново Фердинанд обявява независимостта на България и така практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Честванията 

Националният военноисторически музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси, като специално за празника представя изложбата „1908. Армията и Независимостта“ и безплатен музеен тур.

Посветена на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта, изложбата представя артефакти, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава. Сред реликвите са лични вещи на цар Фердинанд I, на военния министър ген.-лейтенант Данаил Николаев и на министъра на външните работи генерал-лейтенант Стефан Паприков.

Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено не само чрез мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, но и чрез приноса на плеяда висши офицери – дипломатически агенти на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски държави (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов).

От 11 часа - безплатно към цената на входния билет за постоянната експозиция - ще се проведе и тематичен тур в зала „Независимост на България“. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 115 години чрез интригуващия разказ и визуалното въздействие на емблематичните експонати, преки свидетели на знаковото събитие.

От 11:00 ч. пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I” в София ще е честването на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева.

Арт инсталация, специално създадена за Деня на независимостта на България, е поставена пред Националния дворец на културата.

3D инсталацията "България" представлява куб с големина 2x2x2 метра, в който са разположени висящи дървени кубчета на различни пространства и височини, които образуват два важни за България символа, погледнато от два различни ъгъла.

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност във Велико Търново. Кулминацията на честванията е тържествената проверка с начало 19:30 часа на площад „Цар Асен I“.

От 10 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията. На крепостта „Царевец“ от 10.30 часа Йотова  ще присъства на издигането на националното знаме. Тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“.

Вечерта председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в тържествата, като ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово.

На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18 ч. през три пункта за проверка: на ул. „Никола Пиколо“, на ул. „Иван Вазов“ и на ул. „Св. Климент Охридски“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 17 до 22 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието с радиус 4 км с център пл. „Цар Асен I“.

Отворени за безплатни посещения ще са крепостта „Царевец“ до 16 часа и църква-музей „Св. 40 мъченици“ до 17:30 часа. От Регионалния музей в града подготвят екскурзоводски тур, посветен на Независимостта. Тематичният безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“ ще бъде по историческите места, свързани с българската държавност и обявяването на независимостта в квартал „Асенов“ и на крепостта „Царевец“.

Началото е в 13 часа от църквата-музей „Св. 40 мъченици”. Маршрутът ще мине през църквите-музеи „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски“, пред Асеновата порта на Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ и ще приключи на паметник „Пирамидата на независимостта“. Желаещите могат да се включат в обиколката на всеки етап. Водещ екскурзовод ще е д-р Симеон Бояджиев.

Чествания ще има в София, Перник, Русе, Кърджали, Ямбол, Сливен, и много други. 

OFFNews

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини