Сводка на войната: Шефът на една от най-добрите руски медии е следен с Pegasus

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Вече не сме в безопасност и тук". Руският сайт в изгнание "Медуза", който е базиран в Рига, Латвия, реши да оповести тревожен факт: телефонът на неговия директор и съосновател Галина Тимченко е заразен от февруари 2023 г. с шпионски софтуер Pegasus. Pegasus, разработен от израелската компания NSO Group, основана от бивши офицери от израелското разузнаване, е най-добрата шпионска джаджа: практически незабележима, тя сканира в реално време всяка дейност на собственика на смартфона, чете съобщения, имейли и файлове и може да активира както камерата, така и записващия микрофон на устройството. Той е предназначен априори за използване от държавните служби в борбата срещу тероризма, но често попада в неподходящи ръце. Смята се, че случаят с Галина Тимченко е първият на шпиониране на руски опозиционер в чужбина, благодарение на Pegasus. Но от кого? Русия няма достъп до програмата, но е възможно да е използвала като "подизпълнител " Казахстан и Азербайджан - две държави, които активно използват софтуера. Журналистите от "Медуза" не изключват възможността наблюдението да е било извършено от специалните служби и на европейска държава, като Латвия, Естония, Нидерландия или Германия, където от началото на войната живее голяма руска диаспора.

Лукашенко отново при Владимир Путин. Защо ли? Самолетът на беларуския президент пристигна на летището в Сочи в средата на деня днес. Беларуският президент беше видян да се качва и слиза, силно куцайки в самолета, облечен в "домашни дрехи" (в случая - анцуг). Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че срещата с Владимир Путин наистина е била насрочена, но за утре. Засега Владимир Путин се е върнал в московската си резиденция Огарьово. Според руски източници този път срещата му с Лукашенко е била по инициатива на беларуския диктатор. Двамата мъже не са разговаряли, откакто самолетът на Пригожин се разби, и се твърди, че Лукашенко, засега най-близкият съюзник на Кремъл във войната в Украйна, е "доста притеснен".

Размяна на пушки, ръкавица на космонавт и покана да посети Пхенян. Докато Ким Чен Ун продължава посещението си в руския Далечен изток, говорителят на Кремъл, който също се е върнал в Москва, даде няколко подробности за срещата на космодрума "Восточний". Подаръците: Владимир Путин подари на севернокорейския си гост руска снайперска винтовка и ръкавица на космонавт; Ким Чен Ун също му подари пушка, изработена от майстори в собствената му страна, и отправи официална покана към руския президент да посети Пхенян в близко бъдеще. Покана, която Владимир Путин приел "с радост". Очаква се тази есен той да направи и държавно посещение в Пекин. Две абсолютно безрискови пътувания за Владимир Путин, за когото от март е издадена международна заповед за арест от Международния наказателен съд, който нито Китай, нито Северна Корея признават.

Линк към телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини