В ЕС няма нито едно завършено разследване за злоупотреба с шпионския софтуер Pegasus

Никъде в ЕС не е извършено пълно разследване за злоупотребите с шпионския софтуер "Пегас", съобщи днес докладчикът на Европейския парламент по този въпрос Софи инт Велд на пресконференция в Страсбург.

Тя призова да бъдат предприети законодателни мерки и посочи държавите от ЕС като извършители на тези нарушения, довели до незаконно подслушване на политици, журналисти и представители на правосъдието с програма, разработена от израелската компания за киберразузнаване "НСО груп" (NSO Group). Има огромна съпротива от държавите, Европейската комисия не смее да се намеси, но ще има голям натиск от ЕП, заяви Инт Велд. Тя отхвърли възможността правителствата да обясняват с интересите на националната сигурност несъгласието си за въвеждане на европейски правила. 

Подобни извинения са неприемливи и ако ги приемем, това би било краят на ЕС, заяви тя. По нейните думи въпросът с върховенството на закона и демокрацията е основен за ЕС. Украинците жертват живота си за демокрацията и нашите ценности, защо тогава да търпим европейската демокрация да бъде разрушавана от европейските правителства, попита Инт Велд. Тя уточни, че нито един случай не е предаден на съд година след разкритията.

По нейните думи разговорите на евродепутатите с правителствата по тези въпроси са били учтиви, но несъдържателни. Много често правителствата предприемат подобни действия целенасочено - за печелене на избори и за корупция, обобщи Инт Велд.

Председателят на анкетната комисия на ЕП по този въпрос Йерун Ленарс посочи, че в някои държави от ЕС софтуерът е използван неприемливо и това застрашава върховенството на закона и демокрацията. Той отбеляза, че препоръките, които ЕП предстои да гласува, са били широко подкрепени в парламентарната комисия.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини