Нов израелски шпионски софтуер за следене, засечен и в България

Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата Пегас, е бил използван срещу журналисти и политически фигури в няколко държави, съобщи канадската изследователска лаборатория Ситизън лаб, цитирана от Франс прес.

Шпионският софтуер е създаден от КуаДрийм, компания, основана от бивш израелски военен, бивш член на израелската NSO Group, създала Пегас, съобщават специалистите по киберсигурността. Поне петима души са били подложени на следене с помощта на новия софтуер в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток.

Сред тях има журналисти, представители на политическата опозиция и член на неправителствена организация, заяви организацията, която засега не съобщава имената им.

Темата за частния шпионски софтуер излезе на преден план в международен план, след разкритията за Пегас. До юли 2021 г. медийно разследване разкри списък с повече от 50 000 имена на лица, които може да са били следени с тази програма, припомня АФП. Това предизвика скандали и съдебни дела в няколко държави, а ЕП създаде специална разследваща комисия по въпроса.

Ситизън лаб обясни, че след като бъде инсталиран на телефон или компютър, шпионският софтуер КуаДрийм може да записва телефонни обаждания, да прави снимки и да търси във файловете на устройството, всичко това без знанието на потребителя. Той също така позволява достъп до данни, съхранявани в облачното хранилище, и има функция за самоунищожаване, за да скрие присъствието си, след като вече не се използва.

Канадската лаборатория е идентифицирала сървъри в десет държави, които са получавали данни от устройствата на жертвите, включително Израел, Сингапур, Мексико, ОАЕ и България.

Шпионският софтуер е бил продаван на правителства, включително тези на Сингапур, Саудитска Арабия, Мексико, Гана, Индонезия и Мароко, според Ситизън лаб.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини