Две жертви идентифицирани 22 години след 9/11

САЩ отбелязват поредната годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. - 22 години след най-смъртоносната терористична атака на територията на страната.  При терористичния акт загинаха над 3000 души.

Две жертви, загинали в Световния търговски център, бяха идентифицирани повече от две десетилетия след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., каза главният съдебен лекар на Ню Йорк в петък.

Имената на жертвите, мъж и жена, не бяха съобщени по искане на семействата им, казаха официални лица. Те са 1648-ата и 1649-ата жертви, чиито останки са идентифицирани от 2001 г. насам.

Останките на 1104 жертви, или 40% от загиналите при атаките, все още не са открити почти 22 години след като терористите от Ал Кайда отвлякоха търговски авиолинии и ги разбиха в кулите близнаци в долен Манхатън.

Атентатите:

Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на "Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват "Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима принуждават "Боинг 767-222" на "Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Малко по-малко от 90 минути след това кулите-близнаци на Световния търговски център, където работят близо 50 хиляди души, рухват.

Друга група от петима терористи превзема "Боинг 757-223" на "Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - "Боинг 757-222", изпълняващ полет на "Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Броят на жертвите от терористичните атаки достигна 2997 (без атентаторите), след като преди дни бяха идентифицирани още двама от загиналите. Загиват всички 256 души на борда на четирите самолета, похитени от терористите - няма оцелели. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини