Заподозрян за атаките на 11 септември готов да даде показания, ако избегне смъртно наказание

Гражданинът на Пакистан Халид Шейх Мохамед, който е заподозрян в организирането на терористичния акт от 11 септември и се намира в затвора Гуантанамо, е готов да даде показания срещу саудитските власти. Това съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на документи на съда. Пакистанецът ще даде свидетелства от страната на роднините на жертви на терористичните атаки по делото срещу Рияд, в случай че американската прокуратура не поиска смъртно наказание за него.

Мохамед е изпратил писмо до Федералния съд в Манхатън, където се гледа колективния иск на роднини на жертви на атентатите от 11 септември, пише Wall Street Journal, позовавайки се на неговия адвокат. Според изданието пакистанецът не се съгласил да даде показания "в настоящия момент".

Въпреки това той може да даде показания срещу саудитските власти, ако бъде взето решение за промяна на "естеството на обвинението" и "при липса на потенциална смъртна присъда".

Адвокати на роднини на жертви на терористичното нападение в рамките на процеса срещу Рияд поискаха да вземат показания от трима от петимата задържани за нападението на 11 септември. Според тях саудитските власти финансират терористичната организация Ал Каида, която пое отговорността за атаката.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. (наричани 9/11) са поредица от четири координирани атаки с отвлечени пътнически самолети, извършени в Съединените щати от членове на терористичната организация "Ал Кайда". В резултат на атентатите загинаха над три хиляди души, други 24 са безследно изчезнали. Роднини на жертвите на терористичните атаки обвиняват саудитските власти в подкрепа на терористите. Рияд отрича участие в атаките.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини