Читалището в Ардино отпразнува 100-годишен юбилей

Народно читалище „Родопска искра“ в Ардино отпразнува тържествено своята 100-годишнина от създаването си.  Юбилейното тържество се проведе в рамките на традиционните „Дни на Ардино2023“и бе уважено от кмета на общинаАрдино инж. ИзетШабан, председателят на Общинскиясъветв АрдиноСезгинБайрям. Тук бяха зам.-председателят на

Младежко ДПС НилгюнИсмаилШериф, областниятпредседател на ДПС РесмиМурад, председателят на Общинскатаорганизация на ДПС ШахинБайрамов.Гости на вековниюбилейбяхаощекметът на общинаДжебелНеджмиАли, председателят на Общинскиясъвет в ДжебелСейфиМехмедали, известниямузикант, композитор, преподавател и диригент Мелтун Кадъоглу, председателят на УС на Съюза на българскитежурналисти (СБЖ) СнежанаТодорова, журналистът и докторпоправоГеоргиНайденов, дългогодишниятприятел на Ардинци и майстор на 3D-картини Идрис Йоздоган. 

Празничнотоотбелязванезапочна с мултимедийнапрезентациязаисторията на създаването на читалището. Тябепредставенаотзам.-председателя на Обществениясъветзазакрила на културнотонаследство в АрдиноСеляхидинКарабашев.Тойнаправивековнаравносметка на проведенатаразнообразна и народополезнадейностзаиздигане на културноторавнище на местнотонаселение.

Официалнатачаст на тържествотозапочна с приветствие на кмета на общинатаинж. ИзетШабан. „Читалищата в Ардиносасредище на неугасващогън,койтоникарадасегордеемсъссвоетоминало и нидавасилидаработимзанашетонастояще и бъдеще, черпейкимъдрост, знания и духовнаопораотнароднатасъкровищница. Вашатародолюбивамисиядасъхраняватедуховността, културните и народнитрадицииВипоставянай-високатапозиция в общественитедейности. ТоваВиестегодоказали 100 години. Приеметемоятаблагодарност и признателностзаположенитеусилияпрезтозипериод“, заявиИзетШабан. Тойподчерта, чечиталището в Ардиносе е превърнало в еднакултурнаинституция, коятоподостоенначинпредставяАрдино в страната и извъннея.

Кметът Изет Шабан съобщи, че община Ардино е внесла проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за дейности, които ще доведе до енергийна независимост на сградата на читалището. В процес на подготовка е и проект за модернизиране на салона на духовното средище.

Отимето на министъра на културатаВелиславМинеков, кметътИзетШабанвръчиграмота на НЧ „Родопскаискра“ поповодвековнияюбилей на читалището. ИндивидуалнаГрамотаотМинистерството на културатазапринос в развитието на читалищнотоделополучихапредседателят на читалище „Родопскаискра“ ЮкселИсмаил, ДонкаГанчева, ВладимирГроздев, ЕргюнМюмюнов, СеляхидинКарабашев, АнгелБрънзалов, НедялкаТодорова и ЛеманКочева.

Поповодвековнияюбилей на читалище „Родопскаискра“ кметътИзетШабаннагради с плакетичиталищнидейцис признателност и благодарностзазначимияимличенприноскъмдейността на читалището.

Дългогодишниятприятел на Ардинци и майстор на 3D-картиниИдрис Йоздоган отБурсадарисвоякартина на кметаИзетШабан, койтоотсвоястранаблагодаризачудеснияподарък и заяви, чеискадапредоставидарениетомуна читалището.Жестътмубепосрещнат с аплодисментиотприсъстващите.

Поздравителниадресипоповодвековнияюбилей на читалищетобяхаполучениотМинистерството на културата, общинаСтараЗагора, общинаДжебел, читалище „Новживот“ отМомчилград и АйгюлГавазоваотАрдино

Юбилейнототържествозавърши с концертнапрограма с участието на всичкисамодейнисъстави и школикъмчиталището.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини