Ръст на болните от туберкулоза в областта заради пандемията от COVID 19

   Ръст на броя на болните от туберкулоза  се наблюдава през първото полугодие на настоящата година в областта,като специалистите го отдават на пандемията от коронавирус. В продължение на 2,5 години кърджалийци се страхуваха да се преглеждат при пулмолози при наличието на синптоми на туберкулоза, което води до разпространение на заболяването. Сега те започнаха да посещават специалисти и ръстът на констатираните случаи е налице. Това сподели за Кърджали бг вести д-р Дияна Вълчева, която завежда отделението по белодробни болести в МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

 Д-р Вълчева посочи,че в момента от началото на годината до сега са регистрирани 15 нови случая на туберкулоза в областта. Очаква се до края на месеца да достигнат 18. Трима ,които не са заразни в момента лежат в отделението. Приносителите на заболяването се пращат на лечение в Хасково и Пловдив.

  За диагностицирането на мнозина помогнаха Дните на отворени врати,които се проведоха в Кърджали. Предвижда се нова кампания през септември.

 Проблемът е национален. Не случайно на конференцията на пулмолозите основна тема бе туберкулозата,каза още д-р Вълчева.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини