Петър Чобанов и Андрей Гюров бяха избрани за подуправители на БНБ

Без дебат Народното събрание избра за подуправители на БНБ Петър Чобанов, номиниран от ДПС, и Андрей Гюров, номиниран от ПП-ДБ. 

Чобанов, който и преди е работил в БНБ, поема управление "Банково", а Гюров - управление "Емисионно".

След като на 18 юли Народното събрание реши гуверньорът на БНБ Димитър Радев да остане на поста си, той обяви, че на следващия ден ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на БНБ.

„За“ кандидатурата на Петър Чобанов гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), „против“ – 46 (37 от „Възраждане“ и 9 от „Има такъв народ“), а 15 (от „БСП за България“) се въздържаха. 

Номинацията на Андрей Гюров беше подкрепена също от 148 души (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), против нея бяха 45 (37 от „Възраждане“ и 8 от „Има такъв народ“), въздържаха се 17 народни представители (от „БСП за България“).

„Гласувах „против“ и ще ви припомня две неща, защото вие така или иначе ги избрахте тези подуправители чисто политически. Г-н Гюров от ПП-ДБ - самите техни коалиционни партньори знаят, че капацитетът му не отговаря на заеманата длъжност. А за другия подуправител – спомняте ли си КТБ? Спомняте ли си, шест милиарда потънаха, и спомняте ли си кой беше финансов министър тогава? Честити ви подуправители, колеги“, заяви в обяснение на различен вот председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. 

След избирането им двамата нови подуправители на БНБ положиха клетва пред Народното събрание.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини