Петков, Иванов и Борисов: България ще има бюджет

Има съгласие за приемане на бюджета, заявиха Кирил Петков, Бойко Борисов и Христо Иванов в парламента.

"На лидерска среща се разбрахме, че всички казуси ще бъдат решени и че България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани", заяви Кирил Петков.

Христо Иванов посочи, че коалиционно споразумение ще бъде подписано, но все още се съгласуват текстове. Постигнато е съгласие по един от спорните въпроси от бюджетната комисия вчера - електронните плащания ще бъдат насочени единствено към фирмите с над 100 служители.

Според Бойко Борисов ако не бъде приет внесеният от финансовия министър Асен Василев бюджет, правителството пада. Посочи, че е отстъпил от доста мерки.

"Затова си поставихме цел - по-добре ли е за България, ако падне правителството или да се опитаме да направим компромис в името на доброто? Колегите се съгласиха за касовите бележки на ресторантите и електронното плащане да бъде за фирми с над сто човека", каза Борисов.

От думите на Борисов стана ясно, че днес ще бъдат избрани подуправители на БНБ, а в петък - председатели на Здравната каса и сметната палата.

Таванът за цените на тока за бизнеса ще остане 200 лева, заяви Кирил Петков.

"Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Приоритет са Шенген, еврозоната, съдебната реформа, постигнахме общи резултати и сега ще влезем в зала, за да ги подкрепим", каза той.

Борисов заяви, че ГЕРБ не могат да отстъпят от мандатността на кметовете. По думите му истинската цел да се търси конституционно мнозинство, е съдебната реформа.

"24 май е изключителен празник, в това няма спор. Има спор дали да е този, онзи или другият. Истинската цел е съдебната реформа и нашият водач Христо Иванов в тази тема, го подкрепяме във всички неща".

В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование и трябва да оставим завет на нашите деца, че само чрез тях България може да просперира, каза Кирил Петков.

Христо Иванов благодари и на ДПС, защото са намерени национални приоритети, около които да се обединят с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Конституционните промени в частта на правосъдието са утвърдени и са истински обединяваща точка. За 24 май въпросът не е за една или друга страна, или разделение, въпросът е за България. Предстоят три четения на конституцията, това е възможност и дълъг период, в който тази тема да се обсъди и да видим обществото как ще се обедини".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ел
  Ел Сабри Много ма Сърби
  1 -1
  09:59, 27 юли 2023
  Много интересно болномозъчните гномове които се въргаляха по площадите да свалят Бойко.Какво ще кажат за куалицията която уж я няма
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини