BBC отстрани водещ заради скандал със снимки на тийнейджър със сексуален характер

BBC отстрани един от своите водещи в неделя след обвинение, че е плащал на тийнейджър, за да позира за снимки с явен сексуален характер, когато младият човек е бил от 17 години, предаде "Ройтерс".

Британската радио и телевизионна компания заяви, че е получила жалба през май, но в четвъртък са били отправени нови обвинения от различно естество и е информирала "външни органи".

Лондонската полиция съобщи, че ще изиска допълнителна информация, преди да определи какви по-нататъшни действия трябва да последват.

BBC отбеляза, че това е "сложна и бързо развиваща се поредица от обстоятелства" и "работи възможно най-бързо, за да установи фактите, за да информира правилно за подходящите следващи стъпки". "Можем също така да потвърдим, че мъж от персонала е отстранен", се казва в изявление.

В него се посочва, че "важно е тези въпроси да се разглеждат справедливо и внимателно", без да се дават подробности за твърденията.

Вестник "Сън", който първи съобщи за обвиненията, цитира майката на младия човек, която казва, че неназованият водещ е платил на тийнейджъра за снимките повече от 35 хил. паунда (45 хил. долара) за три години.

Майката заяви пред вестника, че тийнейджърът е използвал парите, за да си купува крек.

Семейството е подало жалба пред BBC на 19 май, но водещият не е бил свален веднага от ефир, според "Сън".

Министърът на културата Луси Фрейзър проведе спешни разговори с генералния директор на телевизионния оператор Тим Дейви по-рано в неделя за твърденията, които тя определи като "дълбоко обезпокоителни".

"(Дейви) ме увери, че BBC разследват въпроса бързо и внимателно", написа тя в "Туитър". "Като се има предвид естеството на обвиненията, важно е BBC сега да получи възможност да проведе своето разследване, да установи фактите и да предприеме подходящи действия".

BBC заяви, че "приема сериозно всякакви обвинения" и има "силни вътрешни процеси за проактивно справяне с подобни обвинения".

"Гардиън" цитира майката да казва: "Никога не сме искали разследване. Просто искахме BBC да му кажат да спре".

Водещият е бил в ефир до миналата седмица, когато журналисти от "Сън" са се обърнали към Би Би Си за коментар. Специализирано полицейско звено, което се занимава с високопоставени лица, е било информирано за обвиненията в петък, като допълнителни разговори с полицията трябва да се проведат тази седмица.

Възникват въпроси дали от BBC са действали достатъчно бързо, за да отстранят водещия. Един източник на BBC каза, че първоначалната жалба от майката е била "тревожна", но твърденията, които е направила пред "Сън", са били по-съществени и са предизвикали пълно разследване. Не е известно дали младият човек съдейства на разследванията.

Един ключов правен въпрос е дали засегнатото лице, което сега е на 20 години, е изпратило на водещия снимки, когато е било на 17 години, което може се накаже с минимум шест месеца затвор. Ако снимките са били изпратени след навършване на 18 години, е възможно законът да не е бил нарушен.

BBC отбелязва, че в нова статия, публикувана от "Сън" в неделя вечерта, вестникът твърди, че водещият на два пъти се е обадил паникьосан на младия човек след излизането на информацията на "Сън".

Твърди се, че водещият попитал младия човек какво е направил и го е помолил да се обади на майка си, за да я накара да "прекрати разследването", пише изданието.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини