Изнасилвания и тормоз в Европарламента, вътре имало "култура на мълчание"

Жени, работещи в Европейския парламент, са били изнасилвани от свои колеги, а в самата институция съществува "култура на мълчание" въпроси като сексуалния тормоз в самата нея. 

Това показва материал на изданието „Политико”, публикуван преди днес евродепутатите да обсъждат темата за сексуалното насилие. 

ВЪВ ВИДЕОТО: Полският евродепутат, който обяви, че заплатите на мъжете са по-големи, защото жените са по-слаби и по-малко интелигентни

Институцията има „добре установени процедури” за превенция на сексуалното насилие, включително и съвещателна комисия, която „не е получавала никакви формални оплаквания“, заяви в понеделник председателят Антонио Таяни.

Информацията на „Политико” обаче рисува съвсем различна картина. Четири жени от европарламента, свързали се с изданието, твърдят, че са били изнасилени от свои колеги и са подали оплакване до институцията.

Една такава жена е помощник на евродепутат, изнасилена от член на персонала на парламента. По-големият проблем се оказва, че жертвата, а и депутатът, не знаели към кого да се обърнат с оплакването.

„Ако има формални процедури, то аз не знам какви са. Дори след като намерих помощ бях активно разубеждавана да съобщя в полицията”, разкрива жената за съобщаването на инцидента, случил се през 2016.

Тя твърди, че има

„култура на мълчание” в работната среда в ЕП и много проблеми умишлено не се оповестяват.

По думите й, един от ръководителите на парламентарния персонал и поне 5 евродепутата са наясно със случая й.

Впоследствие изнасилвачът напуснал работата си, но жената не получила друга помощ.

„Ако за такъв случай ни бъде съобщено, ЕП няма да как да разкрие нищо от него”, коментира въпроса говорителката Марджъри Ван ден Броке.

Тя потвърждава за случаи на сексуален тормоз и нападения в последните години, за които са взети „подходящите мерки”, включително и наказания за персонала. Повече детайли говорителката не дава.

Освен 4-те изнасилени жени, повече от 30 оплаквания за изнасилвания, нападения и тормоз пък са подадени от мъже и жени, работещи в ЕП, през онлайн система на „Политико”. Те обаче не могат независимо потвърдени.

Историите за сексуално насилие в ЕП не са нещо ново.

През 2013 европейския омбудсман отсъжда срещу законодателната институция заради невъзможността й да се справи със случай на сексуален тормоз срещу стажант.

„Не мога да кажа дали има случаи на сексуален тормоз в парламента”, обявява член на комисията за тормоз пред „Политико”.

По неговите думи самата структура на офисите на депутатите лесно води до тормоз, защото става въпрос за малки административни звена с много изявен лидер. Помощниците им могат да бъдат уволнявани на място и без причина, ако депутатът прецени, и това е записано в договорите.

Самата институция в момента провежда кампания срещу тормоза, насочена към самите евродепутати, включваща насоки към кого може една жертва да се обърне. Сходна инициатива за техните помощници и служителите на политически партии е отложена. В момента се подготвя брошура за техните нужди. 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини