Сръбски съд обвини задържаните косовски полицаи в трафик на оръжие

Сръбски съд нареди задържане и разследване на тримата косовски полицаи, които бяха арестувани по-рано тази седмица в района на границата между Сърбия и Косово в инцидент, който повиши напрежението между Белград и Прищина, съобщи Ройтерс.

По предложение на прокуратурата ... , съдията по предварителното производство от съда в Кралево разпореди задържането на всички заподозрени, съобщи прокуратурата в югозападния сръбски град Кралево. Прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата полицаи за неразрешено производство, притежание, носене и трафик на оръжия и взривни вещества, се казва в съобщението.

На 14 юни тримата косовски гранични полицаи бяха арестувани от сръбската полиция. Според сръбската страна арестът е извършен на територията на Сърбия, докато косовската страна твърди, че косовските полицаи са били заловени и отвлечени на територията на Косово.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове, след като сърбите бойкотираха местните избори. 

Габриел Ескобар, пратеникът на САЩ, натоварен с посредничество в кризата в Косово, заяви в петък, че тримата косовски полицаи са нямали намерение да бъдат в Сърбия и трябва да бъдат освободени.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини