Спиращата ни за Шенген Австрия ще наема затвори в Косово

И Дания работи по споразумение с Прищина за изпращане на осъдени от неевропейски страни срещу заплащане

Австрийското правителство възнамерява да прехвърля осъдени лица от трети страни за изтърпяване на присъдите им в Косово, информира електронният сайт на Австрийското радио и телевизия (ОРФ), цитиран от БТА.

В съобщението се казва, че министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, който се намира на посещение в Дания за участие в международна конференция по въпросите на миграцията, е разговарял с датския министър на правосъдието Петер Хумелгаард по въпроса за прехвърляне на осъдени престъпници от трети страни за изтърпяване на присъдите им в Косово. Дания вече работи по подобно споразумение с Косово.

На практика Австрия, която единствено ни спира за пълен достъп до шетгенското пространство, иска да наеме косовски затвор, в който осъдени престъпници от неевропейски държави да изтърпяват присъдите си. През 2021 г. Дания подписа споразумение с Косово за наемане на затвор южно от Прищина. В замяна на 210 млн. евро за 10 г. 300 затворници, осъдени на депортиране, трябва да бъдат преместени там. Споразумението още не е ратифицирано от косовския парламент и не се изпълнява.

По време на двустранната среща, Герхард Карнер се е поинтересувал от плановете на Дания. „Центрове за задържане като тези, които Дания планира в Косово, са част и от плана „Австрия“ на федералния канцлер Карл Нехамер“, заяви Карнер.

Под точка „Сигурност“ в представения през януари „План за Австрия“ се споменава и „прехвърлянето на осъдени престъпници от трети страни за изтърпяване на наказанията им в трети страни“, цитира ОРФ.

В рамките на конференцията Карнер призова за задълбочаване на сътрудничеството с трети страни извън ЕС в борбата срещу незаконната миграция. „Искаме ефективно да се борим с организираната престъпност в областта на каналджийството и незаконния трафик на хора и по този начин масово да намалим нелегалната миграция към Европа и Австрия“, подчертал Карнер пред осведомителната агенция АПА.

На конференцията имаше значителен консенсус, че системата трябва да бъде променена и че сегашната система в областта на миграцията не работи, се казва в съобщение на Министерството на вътрешните работи, цитирано от ОРФ.

Карнер подчерта, че сегашните разпоредби трябва да бъдат променени. На следващо място освен сътрудничеството между Италия и Албания и подкрепата, която Австрия и Дания оказват на Тунис при укрепването на граничната охрана, други държави от ЕС също биха могли да работят по-интензивно с трети страни, които са смятани за сигурни - тоест такива, в които няма опасност за спазването на правата на мигрантите.

Пактът на ЕС за убежището и миграцията със сигурност е стъпка в правилната посока. Освен това възможността за провеждане на процедури за предоставяне на убежище извън Европа би била важен инструмент в дългосрочната борба срещу мафията на каналджиите, обобщи министърът.

В двудневната конференция, открита от министър-председателката Мете Фредериксен, участваха още министърът на имиграцията и интеграцията на Дания Коре Дюбвад и министрите на вътрешните работи и миграцията на Австрия, Италия, Нидерландия и Чешката република. Присъстваха и представители на трети страни - Албания, Тунис и Мавритания. На международния форум бяха и еврокомисарката по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон, както и международни експерти, съобщава вестник „Курир“.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини