Косовската полиция навлезе с БТР-и в нaселеното със сърби село Банска

Kосовски полицейски части с бронирани машини навлязоха в Северно Косово, населено предимно със сърби, в понеделник, ден след като четирима души бяха убити там при престрелка между полицията и въоръжени етнически сърби.

В неделя в село Банска въоръжени мъже влязоха в престрелка с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията превзе обителта късно в неделя, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

Въоръжените полицейски части претърсиха къщи в селото в понеделник, търсейки въоръжени лица, каза полицейски източник пред "Ройтерс". Селото остава недостъпно за журналисти в понеделник сутринта.

Етническите албанци съставляват мнозинството от 1.8 милиона жители на Косово. Но около 50 хил. сърби в северната част на бившата сръбска провинция не приемат декларацията за независимост на Косово от 2008 г. и виждат Белград като своя столица повече от две десетилетия след въстанието на косовските албанци срещу сръбското управление.

Косово обяви понеделник за ден на траур след убийството на полицая.

Косовският премиер Албин Курти обвини Сърбия за финансирането и изпращането на въоръжени мъже в Косово.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли обвиненията и отвърна с укори за подбуждане към насилие заради оказа на Прищина да създаде асоциация и зачестилите полицейски акции на север.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на Европейския съюз, който посредничи в диалога за нормализиране на връзките между Сърбия и Косово, разговаря както с Курти, така и с Вучич в неделя.

Напрежението нараства след сблъсъците в Северно Косово през май, когато повече от 90 мироопазващи войници на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово, припомня "Ройтерс".

Докато етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, сърбите са мнозинство в северния му регион и отдавна настояват за изпълнението на постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение от 2013 г. за създаване на асоциация на автономни общини в района.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини