Обрат в Скопие: Власт и опозиция обсъдиха "евроинтеграционна коалиция"

Широка коалиция на партиите, които са "за" евроинтеграция, макар и без "най-евроатлантическата" партия и писмени гаранции, че България няма да отправя никакви други искания - такава формула се очерта като възможна на среща на премиера Димитър Ковачевски с лидера на опозицията Християн Мицкоски.

Двамата разговаряха, след остра размяна на реплики и взаимни обвинения, в момент, когато проектът за промени в конституцията (за вписване на българите) трябва да бъде изпратен от правителството на парламента. За това срок няма, но целта в Скопие е поправките да бъдат приети до есента, тъй като са ключовото условие, за да може Северна Македония да започне преговори. Затова с очаква Събранието да получи проекта до десетина дни.

Правителството на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) обаче не разполага с нужните 80 от 120 гласа, за да прокара промени в конституцията. Досега ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски бе категорично "против" промените, които били наложени, както той повтаря, под "български диктат", и настоява първо за избори, тъй като поправките няма да минат в парламента.

Промяна, но не и решение

Около днешната среща обаче се забеляза промяна на тона. Ковачевски твърди, че Мицкоски допуснал конституционни промени, лидерът на опозицията обяснява, че приема, но само при едно условие, протегнатата ръка за "широка коалиция" - идея, която, по информация на "Дневник", ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ са обсъждали сериозно и по-рано тази година. Този път инициативата, изглежда, е от Ковачевски: "Предложих на Мицкоски... заедно и консенсусно да пристъпим към осъществяването на тази стратегическа цел (...) ако всички заедно гласуваме, веднага след това да ходим на избори."

Разговорът не означава консенсус за промените. От него обаче се разбра, че ВМРО-ДПМНЕ допуска те да бъдат направени без опит за предоговаряне с ЕС, каквито идеи се чуваха по-рано. Така разтълкува разговора и самият Ковачевски, според когото "твърдата позиция" се променила.

От друга страна, не можело, според Мицкоски, те да се осъществяват "под български диктат" (всъщност те вече са европейско искане с включването им в преговорната рамка миналото лято); трябвало да станат под условието на ВМРО-ДПМНЕ и например ЕС да даде гаранции, че ще бъдат изпълнени присъдите срещу България заради "македонското малцинство" (те обикновено са за отказ от регистрация на движения, а не за признаване на малцинство).

Мицкоски вижда различно решение: широката коалиция, която ще се формира, да гласува конституционните промени, но те да влязат в сила едва когато започне ратифицирането на членството на Северна Македония в ЕС в парламентите на държавите.

Алтернативата, тъй като Ковачевски вижда в отложеното прилагане нарушение на преговорната рамка: предсрочни парламентарни избори (наесен, вместо лятото догодина), а дотогава - широка коалиция. Конституционните промени, при такава хипотеза, влизат в сила, когато Северна Македония започва преговорите с ЕС.

Без водещата албанска партия във властта

Мицкоски каза след срещата, че му били предложени пет министерски кресла. Същевременно той настоява ДУИ - най-голямата албанска партия, която бе и коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ по времето на Никола Груевски - да напусне властта, за да влезе той в нея. Подобно мнозинство, с гласовете на ДУИ (която подкрепя поправките) би стигнало за прокарването им.

Отговорът на ДУИ не закъсня: във "Фейсбук" външният министър Буяр Османи, знаков кадър на партията, написа, че силата му е готова да излезе от властта, ако това означава поддръжка на конституционните промени. "ДУИ е подготвена да поддържа правителство без ДУИ, ако опозицията поддържа конституционните промени и те встъпят в сила преди формирането на това правителство", заяви Османи. "Европейското бъдеще на гражданите е над всичко".

Османи получи поздравления от ВМРО-ДПМНЕ, в чиято позиция по-късно обаче бе повторена тезата на Мицкоски: "остава ДУИ... да се съгласи за отложено прилагане на промените до периода на влизане на (Северна) Македония в ЕС, след като се уверим, че няма други условия за македонската идентичност".

Алиансът на албанците - втората по тежест партия от албанския блок, някога съюзник на Мицкоски и непримирим противник на ДУИ - заяви, че няма никакви условия: "Подготвени сме за всичко, само да се намери решение да започнем преговорите", каза лидерът на Алианса Арбън Таравари. Без коментар са само малките политически партии, които са част от коалицията на СДСМ (но бяха негативно настроени към предложението, с което Скопие се задължи да приеме конституционни промени).

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини