На кръгла маса дискутираха културния живот на възрастните в малките градове

Изображение 1 от 6

    Зам.-кметът на Асеновград Петър Петров участва в кръгла маса на тема „Културният живот на възрастните хора в малките градове - реалност, възможност и перспективи“.

    Събитието се проведе в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в града.

    В началото бе представено изследване на тема „Участие, публики и възможности за промяна на местната културна сцена - Асеновград и Куклен, чрез включване на хора маргинализирани групи над 55 години, в пенсионна възраст, хора с увреждания и от етнически малцинства“.

    Анкетирани бяха общинските администрации в Асеновград и Куклен, юридически лица от двете общини - културни институции, организации, работещи в сферата на културата, пенсионерски клубове, организации за възрастни хора и хора с увреждания, бизнес организации, предоставящи културни събития и изяви за хора над 55 г., както и граждани от двете населени места.

    На база анкетите и проучване беше изготвен анализ на настоящата ситуация в двете общини.

    Представиха се потребностите на местното население, нагласите на местните власти и културни организации и институции за работа с целевата група, както и предложения за промяна.

    На кръглата маса присъстваха зам.-кметът по култура в община Асеновград Петър Петров, кметът на Куклен Мария Белчева, експерти в областта на културата от двете общински администрации, ръководители и представители на културни организации, читалища, библиотеки, неправителствени организации, пенсионерски клубове от двете общини, както и граждани от целевата група.

    Всички те взеха активно участие по темите за възможностите до достъп до култура и участие в културния живот на хората над 55 г.

    "Позволете ми, най-напред, от името на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев и от свое име да благодаря за възможността да бъдем партньори в този проект.

    Искам да уверя, че ние, като община, ще продължим да полагаме усилия за подобряване условията на живот в нашия град и в населените места в региона, а в частност и в пенсионерските клубове. Ще подкрепяме тяхната дейност.

    Нашите пенсионери са изключително активни в своята дейност и за това говорят множеството награди, които те печелят в различни фестивали, инициативи, рецитали, литературни четения и др. прояви.

    Изразяваме огромната си признателност и благодарност, че по този начин популяризират името на Асеновград.

    На участниците и на всички, които са ангажирани с този проект, желая здраве и със същия ентусиазъм да продължават напред!". С тези думи зам.-кметът инж. Петров се обърна към присъстващите в залата.

    Кръглата маса е част от проекта „Изкуство без граници и възраст“, който успя да създаде огромен интерес към събитията си и творческите работилници по рисуване, тъкачество и литература в двата града.

    На събитието бяха показани кадри и споделени емоции от участниците в творческите работилници.

    Кметът на Куклен Мария Белчева и зам.-кметът на Асеновград Петър Петров изразиха силна подкрепа към дейностите по проекта и поздравиха екипа за добрата инициатива. Те показаха готовност да подкрепят подобни инициативи за тази целева група.

    Членовете на пенсионерски клубове и участници в заниманията изразиха задоволството си за участието в тези мероприятия и оставиха "отворена врата" за подобни такива.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини