Градска художествена галерия - Пловдив е обявена за „Музей на годината“

Градска художествена галерия - Пловдив е обявена за "Музей на годината" в конкурса за награди "Наследство" на Сдружение "Български музеи", съобщиха от културната институция. Отличието се присъжда за проекта „Реставрация на сграда и обновяване на Постоянна експозиция“ от петчленно жури, съставено от представители на музейни и галерийни институции от цялата страна.

Отличията на сдружение "Български музеи" са определени от проф. дпн Вася Делибалтова, която е ръководител на катедра “Дидактика” във Факултета по педагогика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, доц. д-р Миглена Петкова – зам.-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново, д-р Милен Николов – директор на Регионалния исторически музей в Бургас, д-р Пламен Петров - директор на Художествената галерия в Казанлък, Слава Иванова – изкуствовед.

Възродената сграда на Градската художествена галерия в Пловдив, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април миналата година. В продължение на четири години бе извършена цялостна реставрация на историческата сграда на някогашното Девическо училище, проектирана през 1881 години от прочутия архитект Йосиф Шнитер. Тя бе напълно реновирана и осъвременена, дворът й преобразен, а изложбеното пространство на трите етажа бе разширено. Дейностите по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” в Стария град на Пловдив бяха финансирани от община Пловдив. Стойността на дейностите само по сградата е 1,38 млн. лв. , а на преустройството на външното прилежащо пространство - 500 хиляди лева.

Проектът за реновирането на сградата бе отличен в края на миналата година и с награда в категория "Социална инфраструктура – Култура" от 33-членното жури на Национален конкурс "Сграда на годината – 2022" с председател проф. д-р арх. Георги Станишев. През миналата година Градската художествена галерия в Пловдив отбеляза 70 години от основаването си.

Победители в останалите две категории на конкурса на Сдружение "Български музеи" са Историческия музей в Асеновград за проекта "Мисия: "Уредник!" в категорията "Образователна инициатива" и Националният военноисторически музей за проекта "София – 100 лица в Балканската война" в категорията "Събития и работа с публики".

Наградите "Наследство" на сдружение "Български музеи" са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година, отбелязват от неправителствената организация. За седма поредна година сдружението отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни.

През 2021 г. наградата “Музей на годината” е присъдена на Регионалния исторически музей в Русе за проекта “Разкази за Средновековието”, а през пандемичната 2020 г. е отличен Националният военноисторически музей в София за експозицията “Армията във време на промени”.  

В категория “Образователна инициатива” през 2021 г. е отличено събитието на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян “Музейни игри на родолюбието”. Година по-рано наградата е връчена на Регионалния исторически музей “Акад. Йордан Иванов” в Кюстендил за проекта “Децата и Музея II. История и традиции от детските ръце”.

В категория “Събития и работа с публики” призът през 2021 г. е присъден на Държавния културен институт Къща музей “Панчо Владигеров” в София за събитието “SYN(es)THESIS”. През 2020 г. с наградата е отличен Регионалният етнографски музей на открито “Етър” за “Празник на пестила”.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини