За почест! Честваме 111 години свобода!

Родолюбив спектакъл даде началото на кампания за набиране на средства за нови саби на Първия ученически гвардейски отряд

Споделеност, патриотизъм и младежки ентусиазъм! С тези думи може да се пресъздаде обстановката в навечерието на 21. октомври – Денят на Кърджали. Регионалният исторически музей - Кърджали отвори врати за Първия ученически гвардейски отряд и фанфарния оркестър на Езиковата гимназия „Христо Ботев”, които представиха спектакъла „Памет и традиции” – част от програмата на Община Кърджали, посветена на празника.

Пред емблематичната сграда, паметник на културата, младежите и девойките от двата състава представиха част от своето творчество пред учители, ученици, журналисти и кърджалийската общественост. Зрителите се насладиха и на певческия талант  на Елица Ламбева, ученичка в десети клас.

Преди спектакъла гостите бяха приветствани от директора на РИМ – Кърджали госпожа Даниела Коджаманова и от директора на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова, а уредникът от РИМ- Кърджали, Светла Михайлова запозна присъстващите с интересни факти около живота и делото на Освободителя на Кърджали- Генерал Васил Делов.

Знаковите танцови композиции на гвардейците зарадваха присъстващите. Те се насладиха и на  премиерата на танца „Български гвардейци” по хореография на Христо Момчев,музика-Гвардейски представителен духов оркестър, диригент: подп. Ради Радев  и текст: Жива Кюлджиева. Фанфарният оркестър на Гимназията, с ръководител Мария Митрева, също впечатли гостите на спектакъла с нови и добре познати маршови музикални композиции, с които допринесоха за празничното настроение. По този начин живите емблеми на Кърджали дадоха старт и на благотворителната инициатива за гвардейския отряд.

Сабите, с които младите гвардейци вече 18 години изпълняват танцови хореографии имат нужда от подмяна. Те са копие на парадната сабя на цар Борис III, дори и генерал Васил Делов и офицерите освободили Кърджали са я използвали. Тези факти будят законова гордост и чест. Езиковата гимназия отваря сметка, по която да бъдат събирани средства, а кутии за дарения ще има в сградата на музея, където е създадена специална витрина, показваща сабята на гвардейците, и във фоайето на гимназията.

Нека заедно да продължим да възпитаваме младите хора в патриотизъм и

национална гордост! Вярваме, че ще бъдете съпричастни!

Честит празник, Кърджали!

БАНКОВА СМЕТКА: УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО„ХРИСТО БОТЕВ“

 BIC: FINVBGSF

 IBAN: BG92FINV91501000270036

 ВАЛУТА: BGN

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини