Тревога! Деца продават дрога на деца в Кърджали! Обществеността реагира!

Изображение 1 от 5

      Тревога! Деца продават дрога на деца в Кърджали! За това алармират експерти. Обществеността  в града реагира!Ротари клуб Кърджали и Общинският съвет по наркотични вещества организираха дискусионна среща  под наслов”(не )Видимата опасност”. Целта е родители и деца да говорят открито за проблема,  а не да „замитат темата под килима”.  Инициативата е на президента на Ротари клуб Кърджали Невин Караджа и председателя на ОСНВ д-р Сезгин Бекир.

      Дискусионната среща се състоя в комплекс „Арпезос” и на нея присъстваха ученици,родители,педагози,експерти.

      Началото на дискусионната среща постави откровен разговор за зависимостите сред децата на Кърджали.  В него се включиха 12 родители с техните деца.  Освен сериозния разговор имаше ролева игра, експеримент,работа в малки групи,закачки.Групата на децата и групата на родителите се допълваха в дискусията, задаваха си взаимно въпроси. Разговорът завърши с презентация на д-р Сезгин Бекир за психоактивните вещества и последиците от тяхната употреба. Дискусията засегна зависимостите свързани с наркотиците, хазарта и дигиталната зависимост.

      При изключителен интерес премина срещата с представители на Терапевтичен център „Св.Илия”  и фондация „Общност в помощ на зависимите”от Габрово.  Пред кърджалийци застанаха хора, които са били зависими и с много усилия днес са „чисти”.Те споделиха своя опит от борбата със зависимостите. Консултантът Илко Бояджиев бе категоричен: Илюзия е да смятате ,че Кърджали е по-слабо засегнат от проблема от други градове. Вече има песни възхваляващи дрогата. Деца намират рецепти в Интернет и правят синтетични наркотици,които продават на съучениците си. Те самите също са зависими. Все още обществеността нехае за проблема,но той е страховит!

     Илко Бояджиев и неговите партньори от Терапевтичен център  „Св.Илия”бяха категорични, че все още държавата няма изградена стратегия. Годишно от акцизите за цигари и алкохол се заделят 15 млн.лева за борба с дрогата, но все още се набляга на санкциите. Младите хора,които продават на дребно дрога,трябва да се лекуват, а не да влизат в затвора. В затвора те се превръщат в изпечени престъпници и закоравели наркомани,споделят опит Илко Бояджиев и партньорите му. Те бяха категорични,че голяма заплаха е марихуаната.Никой не се е излекувал от нея. Тя само притъпява болка и предразполага към зависимости от други наркотици. За това трябва да се говори в обществото.Откровено и добронамерено проблемът трябва да се поставя пред младите хора.

    Не е за подценяване и хазартната зависимост. Тя се шири все повече сред младежите. Преодоляването й е изключително трудно, почти невъзможно. Човек сам трябва да узрее за борбата с нея. Затова и най-много самоубийства в страната има сред зависимите от хазарт или сред техните близки.

      Представителите на ТЦ”Св.Илия” споделиха,че в центъра живеят общо 30 млади хора. Ползват се с грижите на терапевт и психолог. Поддържат тесни връзки с Община Габрово.Откликват при нужда на общината и граждани за социална помощ и решаване на битови проблеми. Няма стигма срещу нас.Хората в града гледат на нас като на приятели, подчертаха гостите от Габрово.

      Президентът на Ротари клуб Кърджали Невин Караджа сподели, че приоритет в нейния мандат е физическото и психическо здраве на младите хора от града. Тя смята да продължи със семинарите по темата за зависимостите, които се превръщат в изключително тежък проблем за обществото ни.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини