Лидерската среща ще е без "Демократична България" и "Възраждане"

На този етап за такава лидерска среща не виждаме условия, в които ние да се включим. Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група на  "Демократична България", във връзка с предстоящата утре от 11:00 часа в парламента лидерска среща.

Иванов съобщи, че е разговарял с Корнелия Нинова. "Това, което ѝ казахме, е, че ние не отказваме разговори с БСП, че шансовете да получи подкрепа от нас не са големи поради големите различия.
От тази гледна точка, ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат", коментира Иванов. 

Ако тя има желание да разговаря конкретно с нас, ние сме насреща за такъв разговор, добави Иванов. 

Искам да припомня, че веднага след изборите ние предложихме във формат Консултативен съвет за национална сигурност да се проведат разговори по условията за формиране на управление, които да се случат след изборите, а не преди изборите, защото сега реалността е, че отиваме на избори, коментира Иванов и изтъкна, че не виждам каква е добавената стойност от подобен формат.

Според Иванов разговорите трябва да се правят във формати, които ще произведат действие. Просто разговори, за да покажем, че си говорим, преди да се разотидем на избори, не виждам какво ще донесат, констатира той.

Ние не отказваме разговори, ако г-жа Нинова иска да сондира нашата подкрепа, ние сме готови и публично и открито да се срещнем с нея и да ѝ отговорим. Ако тя има желание да проведем срещата в тристранен формат с "Продължаваме Промяната", също е опция, заяви Христо Иванов.

Според него този парламент не е могъл да произведе консенсус, който да излъчи правителство. На изпроводяк сега, освен една панихида, не виждам какво точно можем да направим, коментира депутатът. Относно решението на Националния съвет на "Продължаваме Промяната" лидерите на формацията да получат мандат и да разговарят с "Демократична България" за общо явяване на предстоящите избори, Иванов заяви, че предстои партиите в коалицията на ДБ също да проведат своите форуми, за да получат мандат за преговори.

Ще водим разговори, които са насочени към това как най-добре да отговорим на въпроса за излъчване на демократично, амбициозно реформаторско управление на България в следващия политически цикъл.  За нас е ясно, че трябва да се търси кооперация, че трябва да се търси взаимодействие. Ясно е, че за да е работещо то, ще бъде изключително важно да се запазят идеологическите физиономии, коментира Иванов.

Ние ще търсим мандат за преговори с ПП, защото смятам, че наистина е важно да намерим отговор на въпроса как ще се управлява България, добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира днес пред журналисти, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. Тя информира, че е изпратила официални писма за предстояща лидерска среща с покани към лидерите на останалите политически формации в 48-ото Народно събрание за утре от 11:00.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди участието в срещата. Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане" заяви, че няма да участват в нея. Председателят на "Демократична България" също отказа участие в подобен формат.

Костадинов днес, след като е получена поканата, повтори заявеното тези дни, че няма да отидат на обща среща, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Но са убедени, че правителство с третия мандат няма да има.

Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма, посочи лидерът на "Възраждане". Костадинов отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация. Но има и други теми, по които не срещаме подкрепа от левицата, още повече, че има нещо изключително неприятно, което вече създава проблеми при разговорите, добави депутатът. И обясни, че това е публикацията в чуждестранната преса за износ на оръжие и петрол от България за Украйна миналата година. Това минаваше по някакъв начин с мълчаливото съгласие и знание на БСП, които управляваха сектора "икономика", и е някак малко лицемерно, по думите на Костадинов, неговата формация да води със социалистите едни такива разговори. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини