98 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от 2012 година до днес от общината

98 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати от 2012 година от община Кърджали, при 26 от тях процедурите са успешни. За тези повече от 10 години, откакто е приет Правилникът за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на община Кърджали, са отпуснати близо 200 000 лева от бюджета на общината. Това съобщи в интервю за Общинско радио Кърджали председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед.

По думите му само през миналата година на 9 двойки с репродуктивни проблеми община Кърджали е отпуснала финансовата помощ за провеждане на процедури и дейности по асистирана репродукция. При 5 от тях резултатът е положителен, тоест на бял свят са се появили дечица.

Рекордна по отношение на одобрени за подпомагане е 2017 година, когато на 17 двойки е отпусната финансова помощ. При 6 от тях ин витро процедурите са били успешни, отбеляза Юсеин Ахмед.

Това става по силата на решения на Общинския съвет, базирани на Правилника за финансово подпомагане на двойки с детеродни проблеми, който е в сила от месец март на 2012 година по предложение на тогавашния общински съветник д-р Марин Мухтаров.

„Правилникът за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на община Кърджали е направен така, че вече повече от 10 години не се налагат промени в съдържанието му и всички решения за отпускане на помощи се вземат с консенсус”, коментира председателят на Общинския съвет в Кърджали.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини