До 20 януари билкозаготвителите и билковите аптеки от Кърджалийско отчитат дейността си за 2022 г.

До 20 януари 2023 г. билкозаготвителни пунктове в областите Хасково и Кърджали трябва да представят в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2022 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности, съгласно чл. 31 от Закона за лечебните растения. Същото трябва да сторят и билковите аптеки и търговците от фармацевтичната, парфюмерийната, козметичната и хранителната промишленост, които са изкупили билки при осъществяване на дейността си.
Билкозаготвителите, които не подадат в срок информацията, или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкции. В закона се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1000 лева, а за юридическите - имуществени санкции от 300 до 2500 лева.
На територията на РИОСВ - Хасково продължават да функционират 15 пункта за изкупуване на билки – по един в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, Хасково и по четири в Тополовград и Любимец.

Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в областите Хасково и Кърджали се събират най-много жълт кантарион, лайка, шипка, риган, хвойна, градински чай, липа и др. Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ – Хасково и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Това съобщиха от РИОСВ-Хасково

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини