17 "най-" български билки

„Коя е билката?“ е новата книга на писателката Искра Урумова и потомствения билкар и фитотерапевт Елионора Недялкова, чиято премиера ще бъде тази вечер във Варна. В книгата са представени 17 лековити растения, които са "най-" в определена област.

Най-много болести лекува мащерката. Тя е царицата на билките, разказа Урумова. В книгата присъства и най-широко разпространената у нас билка – лайката. Най-лесна за приготвяне е шипката, допълни писателката. Най-скъпата е мурсалският чай, а най-мистериозната - ашерсоновият оман, защото е много труден за откриване като местообитание, а при брането му има специален ритуал. 

Книгата не е енциклопедия за билките, допълни Урумова. По думите й целта на двете авторки е била по-скоро да привлекат вниманието на читателите към огромното богатство на страната ни. Българите ходим върху аптека, но често я изтръгваме, изкопаваме или косим, защото приемаме растенията като вредни, посочи Урумова. Според нея това е и тяхната цел с Недялкова – да накарат хората да обръщат повече внимание на света около себе си, а не да го приемат еднозначно. В книгата присъства информация за местообитанията, показанията за лечение, както и някои рецепти с билки, но тези факти са преплетени са предания, легенди, тематични народни песни, наричания, баения.

Билките се свързват и с магията, разказа още Урумова. Обичничето и омайничето са двете растения, които имат връзка с любовта. В книгата няма рецепти за магична отвара как да накараш някого да се влюби, с усмивка каза Урумова. И допълни, че според вярванията на старите българите, обичничето се ползва за събиране на разделени двойки и за вкарване в пътя на неверни съпрузи. Омайничето пък е билката на самодивите. Има поверия, че билките могат да се ползват и за причиняване на черна магия, допълни Урумова. Книгата обаче акцентира върху растенията-пазители. За да се излекуваш от лоши мисли и депресия, помага маточината, на страшничето може да се разчита, когато човекът е в стрес или изпитва някакви страхове. Билките са добър начин да си направиш и амулет, който да те пази цяла година, разказа Урумова. Това са били вярванията на нашите предци, всеки от съвременниците ни сам да реши дали ги ще приеме или не, но никога не е излишно човек да има такива познания, допълни писателката.

Художник на илюстрациите в книгата е Таня Минева.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини