СУ „П. Р. Славейков“ е най-активното училище в Европейския ден на спорта

Приз и парична награда получи училището за шампиони за втора поредна година

2023-та започва с първа голяма награда за СУ „Петко Рачов Славейков“. В резултат на проведения през миналата година Европейски ден на спорта в училище пълната със спортни дейности програма на школото донесе признание от организаторите и „Славейков“ за втора поредна година е обявено за едно от най-активните училища в страната. Директорът Милко Багдасаров показа приза на най-нетърпеливите славейковци и напомни на всички, че наградата е обща и благодарение на активността на всеки ученик и учител.

Над 700 училища и детски градини от цяла България участваха през 2022 в инициативата за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. 6 са отличените и наградени училища в страната, едно от които е СУ „Петко Рачов Славейков“.

Рекорден брой учебни заведения от България взеха участие в осмото издание на Деня на спорта в училище, който се проведе в края на септември. Над 700 детски градини и училища проведоха различни занимания, посветени за здравословния и активен начин на живот. 130 600 са децата, станали част от кампанията, чийто координатор за България е сдружение BG Бъди активен.

Да припомним, че в Европейския ден на спорта в „Славейков“ ученици и учители участваха в танцова разгрявка/флашмоб/ с много настроение. Демонстрация на уменията си направиха децата от клуба по спортна аеробика към училището, както и клуба по карате. Веднага след откриването директорът Милко Багдасаров поведе с колелото си велопохода, в който се включиха много учители и ученици, по предварително определения маршрут в градска среда. Велошествието спря пред паметника на Левски и всички поднесоха венец в знак на признателност към Апостола.В дворовете на най-голямото училище се редуваха турнир след турнир - по баскетбол, волейбол и футбол, тенис на маса, спортни игри на открито за по-големите. Голям интерес и викащи агитки предизвикаха спортните срещи по волейбол, баскетбол и футбол между отбори учители и отбори ученици.По-малките пък се включиха в щафетни игри и народна топка, турнири по дартс и подвижни игри.След приключване на турнирите пък всеки клас, воден от съответния класен ръководител, пое по предварително набелязан маршрут сред природата. Освен опознаване на красотите на Родопите, славейковци се включиха и в инициативата Спорт без отпадъци, което е и мотото на тазгодишния Европейски ден на спорта в училище.Не остана ученик или учител, който да не е включен в разнообразните спортни дейности за деня.Ученическият парламент при СУ „Петко Рачов Славейков“ от своя страна предприе благотворителна инициатива за събиране на средства за лечението на 13-годишната Габи с продажба на традиционната за тях домашна лимонада.

Целият комплекс от дейности доведе до награждаването на СУ „Петко Рачов Славейков“.

Това бе осмото издание на инициативата, в която учебните заведения предлагат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния и активен живот. През тази година, Денят на спорта в училище привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото Спорт #БезОтпадъци .

Инициативата  Европейски ден на спорта в училище получи подкрепа от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, както и редица общини и областни управи от цялата страна. Ежегодно кампанията Ден на спорт в училище намира подкрепа в лицето на институции, популярни лица, медии и общественици.

Денят на спорта в училище е част от дългогодишната програма на BG Бъди  Активен  “Раздвижваме България”.  Европейският ден на спорта в училище е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE. 

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    Учител
    0 0
    09:33, 7 яну 2023
    Ако отворя хладилника и от там ще излезе този безсрамник, нарцис М. Багдасара
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини