Ботевци тържествено отбелязват 175 години от рождението на Христо Ботев

Тържествено поднасяне на венци, изпълнение на „Ботевия марш“ от фанфарния оркестър на училището, поетически рецитал и изложба бяха само част от проявите, посветени на годишнината от рождението на Христо Ботев – патрон на Гимназията и една от най-бележитите фигури на българската революционна дейност, литература и публицистика.

Честването на годишнината започна с маратон от открити бинарни уроци по инициатива на учителите по български език и литература и история и цивилизации с ученици от випуск VIII, IX, X клас. Ботевци научиха малко известни факти за великия поет и революционер и чуха творби на бивши възпитаници на Гимназията, лауреати от Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“.

По повод годишнината във фоайето на училището бе подготвен и специален кът и изложба с материали, представящи живота и творчеството на именития поет. За изложбата се погрижиха учениците от клубовете по проект „Занимания по интереси“. Историците от „Изследвай и твори“, с ръководител Диана Георгиева и клубът „За да има утре“, с ръководител Роза Димитрова и със съдействието на Ширин Хаджиева, учител по история и цивилизации, подредиха богата експозиция от снимков и документален материал.

В 12:30ч. гвардейският отряд се подреди в почетен шпалир и изпълни церемония по поднасяне на венец. Фанфарният оркестър, с ръководител Мария Митрева, изсвири „Ботевия марш“, а ученици от IXклас представиха поетически рецитал.

В словото си госпожа Даниела Павлова -директор на Гимназията, сподели вълнението си от днешния празничен ден и заяви, че всички ботевци доказват с постиженията си, че са достойни наследници на великия българин.

Събитието бе уважено отгоспожа Мария Кирекчиева от Областна администрация– Кърджали, инж. Катя Митовска – заместник-кмет на община Кърджали, госпожа Емине Вели – експерт в Отдел „Образование“ в община Кърджали, експертите от Регионално управление на образованието - госпожа Даниела Апостолова и госпожа Йоана Ташева. Венци в знак на признателност поднесоха възпитаници на Гимназията, Областна Администрация, Община Кърджали и други обществени организации.

Днес, толкова години след рождението на този вечен герой, продължаваме да носим неговия пламък – на любовта към отечеството, на надеждата за по-добър свят, на гордостта към славната история, спомените, свободата. Но този огън вече не изгаря, а само стопля и осветява пътя на паметта през вековете.

На Бoгоявление честваме Ботевото рождение!

Честит празник!

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини