Представиха уникална книга за развитието на спорта в Кърджали

    Днес пред спортни деятели, треньори, спортисти и граждани бе представена уникална книга за развитието на спорта в Кърджали от неговото освобождение до наши дни. Тя е плод на 23-годишен къртовски труд на учителя по физическо Марин Марков и негови съмишленици. Екип от 35 души работи на обществени начала по структурирането и отпечатването на изданието. Публикуването на книгата „100 години организирано физкултурно движение в Кърджали 1919-2019 г.” е финансирано от Община Кърджали.Представянето му роди идеята догодина на 11 май да се обяви Спортист на столетието на Кърджали.

       Книгата е уникална с това, че представя както първите състезатели в отделни видове спорт, така и цели спортни фамилии в Кърджали.

      С присъщата си скромност Марин Марков посочи,като двигател на проекта пенсионираният директор на Професионалната гимназия по електроника Петко Кушлев. Според Марков именно Кушлев е създал организация по събирането на материали за историята на спорта в Кърджали.

      В предговора на изследването кметът д-р инж.Хасан Азис подчертава,че на фона на спортните успехи в изданието стават видими и достиженията на обществения живот в града.

      Градоначалникът лично поздрави Марин Марков,който е негов учител по физическо, за сериозния труд.Той раздаде на присъстващите от книгата като посочи,че е запознат с усилията по създаването на изданието.

      Кметът връчи паметни плакети на хората със заслуги към проекта,като започна с Марин Марков.

    Във фоайето на Дома на културата бе представена изложба за вековната история на спорта в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини