Медици от Одрин и Кърджали координират усилия за диагностика на хипертонията

Задълбочава се сътрудничеството между медици от Кърджали и Тракийския университет в Одрин. По инициатива на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис за трети път те обмениха опит по време на медицински колегиум, който се проведе днес в конферентната зала на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.  

Темата на днешния форум бе  „Артериална хипертония“/високо кръвно налягане/ и усложненията от нея – диагностика и съвременни лечебни подходи“.

В срещата участваха ректорът на Тракийския университет проф.д-р Ерхан Табакоглу, заместник ректорът и ръководител на международния отдел в университета проф.д-р Мурат Тюркйълмаз,  д-р Седат Юстюнда , декан на факултета по здравни грижи в Тракийския университет, директорът на МБАЛ“д-р  Ат.Дафовски“  д-р Тодор Черкезов, инициаторът за срещата д-р инж. Хасан Азис, водещи лекари, специализанти и медицински сестри.

Д-р Азис припомни как се е зародила инициативата за сътрудничеството между медиците от двете страни на границата. При разговор с ръководството на Тракийския университет в Одрин се породила идеята за обмяна на опит във връзка с лечението на КОВИД 19. Срещата, която се предаваше на живо, се проведе в Кърджали и премина при голям интерес, си спомни д-р Азис. Така се стигнало до идеята да има регулярни срещи, на които медици от Кърджали и Одрин да обменят опит. Последвала втора среща, този път в Одрин, на тема лечение на белодробни заболявания. Днешната среща е трета поред, отбеляза кърджалийския градоначалник.

„Вече имаме и четвърта тема, която ще бъде обект на четвърта наша среща. Тя ще бъде свързана с лечението на диабета, а срещата ще се осъществи след Нова година”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис. Той изрази удовлетворение, че инициативата за обмяна на опит е предизвикала интерес. Освен това се отваряла възможност и за повишаване на квалификацията на медицинските кадри от Кърджали.

Участниците в днешния колегиум бяха поздравени от директорът на болницата проф. д-р Тодор Черкезов. „Има една готовност от страна на ръководството да изградим едно по-дълго сътрудничество, трайно във времето, и по този начин да се обогатяваме взаимно”, каза проф. Черкезов.

Ректорът на тракийския университет в Одрин също поздрави участниците в днешата среща, посветена на лечебните подходи за справяне с хипертонията. „Имаме сътрудничество с много университети в България и на Балканите. Разбрахме колко е важно то именно по време на пандемията от КОВИД 19. Ще припомня, че има една стара приказка, че комшията има нужда от пепелта на съседа си. Това, което се готви у комшията идва и на нашата трапеза. Затова смятам, че ако дойдем при вас и общуваме на една маса ще си бъдем полезни в процесите на сътрудничество”, каза ректорът на Тракийския университет проф.д-р Ерхан Табакоглу.

Срещата продължи с презентация на тема „Артериална хипертония“/високо кръвно налягане/ и усложненията от нея – диагностика и съвременни лечебни подходи“, представена от декана на факултета по здравни грижи в Тракийския университет в Одрин д-р Седат Юстюнда.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини