"Заловиха"радиоактивна пратка,неутрализираха я при учение на летището над Гледка

Изображение 1 от 5

    Действия за установяване и преместване на радиоактивни вещества извършиха в рамките на учение на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) специализираните сили в Кърджали. Разиграна бе ситуация на незаконен превоз на радиоактивният източник.

    ”Изпратеният наш екип от Районна служба – Кърджали установява, че този пакет е радиоактивен и след съответните замервания се установява, че дозата е три пъти над нормите за радиоактивност“, разказа комисар Сергей Заимов, директор на Регионалната дирекция "ПБЗН", който бе и ръководител на самото учение.

    Като част от плана за действия бяха извършени радиационно разузнаване, измерване, радиометрично обследване, обособяване на зони за сигурност и за безопасен достъп и други действия, свързани с дезактивация на замърсявания в средата.

    Комисар Заимов обясни също, че службите не са се сблъсквали реално с такава ситуация в област Кърджали, но през последните няколко години в страната има 3 или 4 случая на намиране на радиоактивни вещества. Като най-сериозна и опасна ситуация в регион беше посочен тазгодишният пожар на българо-гръцката граница в района на връх Вейката, община Кирково.„Пожарът изискваше много сили и техника, като ежедневно на място имаше по 300 човека“, коментира комисар Заимов.

    БТА

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини