EС слага край на монопола на Apple

От доста години една от основните критики към Apple е, че компанията упражнява своеобразен монопол и нарушава конкуренцията чрез забраната си за сваляне на приложения от алтернативни на App Store магазини. 

Дори Илон Мъск наскоро атакува Apple по тази тема, най-вече заради високите такси, които App Store налага на покупките във вече свалени приложения. 

Това обаче може да се промени още от догодина, пише Bloomberg, тъй като Apple ще трябва да се съобрази с новите закони за дигиталните пазари, които ще влязат в сила от 6 март 2024 г. 

Те изискват Apple да позволи инсталирането на приложения от други онлайн магазини, което компанията до момента ожесточено отказваше да направи. 

По данни на Bloomberg, Тим Кук е впрегнал сериозен ресурс от инженери, за да направи тази промяна възможна и да превърне iOS в по-отворена система. 

Подобен развой би лишил Apple от възможността да събира такси от приложенията, но е възможно все пак да бъде създаден и механизъм за плащане при сваляне на софтуер от други магазини за приложения. 

Досега Apple отказваше да “отвори” App Store с аргумента, че свалянето на приложения от непотвърдени източници може да компрометира устройствата и сигурността на потребителите. 

Засега промяната ще засегне само устройствата на територията на Европа, но не е изключено САЩ да приеме подобен закон и да задължи Apple да промени политиката си и отвъд океана. 

Очаква се промяната да бъде въведена с излизането на iOS 17 и iPhone 15 следващата есен, няколко месеца преди крайния срок на ЕС. 

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини