Спешните ни медици в Кърджали си партнират успешно с полицията при оказване на помощ на трудни пациенти

Изображение 1 от 4

    Спешните ни медици си партнират успешно с полицията при оказване на помощ на трудни пациенти. Освен с органите на реда от ЦСМП търсят съдействието на неформалните лидери, особено в квартали, където срещата с трудни пациенти е ежедневие.Това стана ясно на Международната кръгла маса посветена на спровянето с профисионалния стрес и с трудни пациенти, която се провежда в Кърджали. Впечетление сподели д-р п.н.Хенриета Илиева,психолог работещ по тези проблеми. Форумът е част от дейностите по проект „Получаване на спешна/ежедневна грижа за здравето чрез иновации в трансграничната зона“,финансиран по Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ „Гърция-България 2014-2020“. Домакин и партньор на събитието е Центърът за спешна медицинска помощ-Кърджали.

    Центърът е сред водещите в страната по инвестиции в човешки ресурси. Темата за работа с трудни пациенти е изключително важна за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Обсъждането на темата е по повод провеждането на 10 двудневни семинара във филиалите на ЦСМП в областта. Това сподели при откриване на форума директорът на Центъра д-р Атанас Митков. Той посочи,че са проведени и 10 двудневни семинара за профилактика на професионалния стрес.

    Д-р Митков подчерта, че друго важно направление по проекта е осигуряването на модерна техника и апаратура, за подобряване на работата на спешните ни медици. Закупени са две линейки без аналог в България; 13 апарата за ЕКГ в линейките; 5 системи за транспортиране на заразно болни, каквито има само Военно-медицинска академия. Доставен е ковьоз за транспортиране на бебета.Във Интернет е създадена триезична страница за проекта. Като цяло спешните ни медици се ползват с голямо доверие сред местната общност, каза още д-р Митков.

    Изпълнителят на проекта Албена Монова направи преглед на неговото осъществяване. Той е в партньорство с Многопрофилната болница в Кавала и Медицинската асоцияция в същия гръцки град. Първоначалната идея на трансграничното сътрудничество е да се партнира при катастрофи и кризи от двете страни на границата. Европейското финансиране е на стойност 1 390 000 евро. Настъпването на пандемията променя фокуса. Работи се активно по преодоляването на последиците от нея, включително и нарастващия стрес сред спешните медици, които са на първа линия. ЦСМП в Кърджали получава допълнително оборудване. Финансирането е увеличено с още два транша. Първият е в размер на 270 000 евро,а вторият от 360 000 евро. До приключването на проекта през 2023 г. Европейското финансиране ще достигне 2 200 000 евро. В рамките на проекта е изготвен наръчник за работа на спешните медици от Кърджали в условия на стрес и с трудни пациенти.

    По отношение на работата с трудни пациенти д-р Хентриета Илиева посочи, че от първостепенно значение е спешните медици да бъдат полезни на болните, да бъдат до тях и да се държат професионално.В общности с повече трудни пациенти трябва се употребяват по-кратки изречения, да се ползват думи, които пациентите разбират. Обикновено трудните пациенти са изискващи; оплакващи се, агресивни или словоохотливи. Често те преливат като поведение от един профил в друг.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини