Днес се открива фестивала „Зелена вълна-21 век“в Кърджали

Днес ще се състои официалното откриване на фестивала „Зелена вълна-21 век“.Началото ще дадат инж.д-р Хасан Азис, кмет на община Кърджали,адв.Цветан Цветанов,управител на фондация Европейски екологичен фестивал,София и г-жа Невена Праматарова,Учредител на фондацията.

През целия ден в Дома на културата ще се състоят прожекции на кратки документални екологични видеа/филми, специализирани продукции с образователна и превантивна цел за подготовка на населението за реагиране и обучение за индивидуални и колективни  мерки(средства) за защита при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия,пожари, наводнения,аварии,терористични актове,пандемична обстановка, климатични промени. Филмите са на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. Документалните продукции  носят широко послание, насочено към забавянето на климатичните промени, устойчивото развитие, опазването на околната среда и борбата срещу природните бедствия и произтичащите от тях аварии. Ще има разпространение на  информационни материали сред населението и училищата в община Кърджали. Входът е свободен!

Паралелно ще се проведат практически занятия за подготовка за населението за придобиване на практически умения за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, пожари,наводнения,аварии,терористични актове. Практическо занятие: "Действие на застрашените и на  силите от единната спасителна система при ликвидиране на пожар,обгазяване, причинено от злонамерени действия”.

Практическото обучение е предназначено и ще се проведе по традиция на редуване в едно от големите средни  училища в град Кърджали и най-голямото в региона,  СУ  „ Потко Рачов Славейков”, с масовото участие на стотици ученици и техните преподаватели, както и за населението. Целта е придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при реагиране и обучение за индивидуални и колективни  мерки(средства) за защита при споменатите кризисни ситуации.Основна част от практическите занятия е свързана с  придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при възникване на терористични актове, природни бедствия (пожари, наводнения, земетресения, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа до лекарска помощ на пострадали, евакуация в условията на извънредни ситуации и защита на критичната инфраструктура.

Практическите занятия като предложение ще се организират и ръководят от  г-н Димитър Разкалински, началник сектор "УОМП" в община Кърджали с участието на основната част от единната спасителна система( РУ на МВР, РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, Дирекция „Национална система 112“ – МВР, БЧК-Кърджали, Спешна медицинска помощ-Кърджали).

С участието и на  експерти и представители на неправителствени природозащитни организации, младежки и студентски организации, национални и регионални медии.

Мероприятието ще завърши със засаждане на две дръвчета в двора на училището, предоставени ДЛС „Женда” – Кърджали.

Преди обед на 7 октомври в Бизнесинкубатор – Кърджали ще се състои образователна дискусия за надграждане на теоретическите знания на населението и младите хора за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, аварии и терористични актове,както и при реагиране и обучение за индивидуални и колективни  мерки(средства) за защита при кризисни ситуации, причинени от пандемии.

Обсъждане на практически мерки и действия при пандемии,терористични актове, обгазяване, земетресения, наводнения и пожари, както и състоянието на подготовката и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Обсъждане на образователни информационни материали за населението с участието на обучените млади спасители - ученици от училищата в град Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини