Хиляди се стекоха на Майския фестивал в Кърджали

С карнавално шествие по бул.”България” най-малките жители на Кърджали дадоха началото на второто издание на Майския фестивал „Бъдеще с традиции”. Малчуганите се превъплътиха в гренадири,мускетари, Батман,Спайдърмен,феи и принцеси. Те представяха водещи детски градини и училища в общината. Децата извървяха пътя от театъра до Паметника на освободителите съпътствани от овациите на кърджалийци.

  Хиляди изпълниха градската градина за да присъстват на тържественото откриване на фестивала. Специално за случая пристигна председателят на Народното събрание Цецка Цачева, съпроводена от посланиците на Великобритания и Полша, зам.-областни управители и кметове на градове от Южна България.

 Фестивалът бе открит от областния управител Иванка Таушанова, която е инициатор за провеждането му. В словото си тя отбеляза, че проявата е тържество на духа и приемствеността в традициите. Акцентираме отново на представянето на баниците.Те заемат важно място в цикличността на обредите на хората от областта,заяви губернаторът.Тя каза още, че са поканени и много занаятчии за да покажат уменията си.има и фотоизложба на културно-историческите паметници. Таушанова подчерта, че присъстващите са потомци на безсмъртния Орфей, а този фестивал е протегната ръка към бъдещето.

 Председателката на народното събрание Цецка Цачева, отбеляза,че за да откриеш вечната красота трябва да се обръщаш назад. В Родопите ние откриваме вечната красота.Тук са здравите ни корени. Тук осъзнаваме че сме били, че ни има, че ще бъдем, подчерта председателката на парламента.Кърджали има бъдеще,защото той има ценен капитал в лицето на вашите деца, посочи още Цачева.

  Тя разгледа павилионите в парка,представящи кулинарните особености, творчеството, културните забележителности. Деца показаха своите рисунки.Имаше и надиграване на състави от различни региони на страната.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини