Блокирала машина за гласуване ядоса избиратели в Хасково, някои се отказаха да чакат

    За около 15 минути блокира машина за гласуване в 80-та секция в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково.

    Устройството спря да действа около 10:30 часа днес, когато жена упражнила своя вот. Тя поставила картата в машината, гласувала, но преждевременно издърпала картата, преди издаването на сигнала, обясни председателят на секцията Ради Делчев. Нейният глас бил отчетен, но временно устройството спряло да работи.

    Ради Делчев заяви, че първо той се опитал да отстрани проблема, рестартирайки машина, но това не помогнало и веднага потърсили техник, който бързо се отзовал и я задействал.

    Блокирането на машината обаче изнерви някои от гласоподавателите, които настояха вотът да продължи на хартия. За целта трябваше да има решение на Районната избирателна комисия в Хасково, но докато се очакваше такова, машината отново заработи. Така не се стигна до преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

    Някои от избирателите обаче си бяха тръгнали ядосано и заявиха, че няма да се върнат повторно. Други пък останаха да чакат, без да сдържат гнева си.

    Сред тях бе Виолета Стоянова. „Търсят техник и чакаме. Да не мислите, че е само тук, навсякъде ще има такива проблеми. Имаше възрастни хора с бастуни, които се върнаха. Човек трябва да има право да си избере – дали да гласува с машина, дали с бюлетина“, каза хасковлийката.

    По списък в секцията има над 900 избиратели. За около 3 часа и 30 минути днес бяха гласували около 70 души, каза 73-годишният Ради Делчев, който заяви, че участва в секционни избирателни комисии от 20 години насам, а при над 20 от изборите е бил председател на СИК. „Виждал съм и социалистически избори, и демократични, и по-недемократични“, заяви хасковлията.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини